2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megemlékezés a zalaegerszegi Ho Si Minh szobornál

2024. május 17. péntek, 15:42
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Megemlékezést tartottak Zalaegerszegen Ho Si Minh születésének 134. évfordulója alkalmából, a néhai vietnámi elnök landorhegyi szobránál.

134. éve született a néhai vietnámi elnök

A rendezvényt immár 19. alkalommal szervezte meg az önkormányzat, a Magyarországi Vietnámi Nagykövetség, a Magyarországi Vietnámi Közösség és az MSZP helyi szervezete. Góra Balázs önkormányzati képviselő köszöntőjében többek között elmondta: nemcsak Ho Si Minh születésnapjára emlékezünk ma, hanem két fontos vietnámi évfordulóra is. Hetven évvel ezelőtt történt a számukra fontos Dien Bien Phu-i győzelem, és szintén 70 éves a francia gyarmati uralmat lezáró genfi békeszerződés is.

A koszorúzáson Nguyen Thi Bich Thao, a Vietnámi Szocialista Köztársaság nagykövete mondott beszédet. Mint fogalmazott, Ho Si Minh egész életét feláldozta népe szabadságáért. Az 1976-ban felállított landorhegyi Ho Si Minh szobor a magyar és a vietnámi nép barátságának szimbóluma. A nagykövet örül, hogy a zalaegerszegiek gondozzák a szobrot és a körülötte lévő parkot is, annál is inkább, mert az alkotás Európában egyedülálló.

A város részéről dr. Vadvári Tibor alpolgármester mondott beszédet, kiemelve Ho Si Minh szabadságért és függetlenségért vívott küzdelmeit, illetve az őt ábrázoló szobor egyszerűségét. Az alkotás azt fejezi ki, hogy a néhai elnök a népével együtt élt és mozgott. A figura nem a posztamens közepén, hanem a szélén áll, a háta mögött az emberekkel, mint aki egy közülük.

A megemlékezésen dr. Botz László, a Hung-Vietnámi Baráti Egyesület elnöke is köszöntőt mondott. Mint fogalmazott: jó érzés egy olyan ember szobra előtt állni, akit politikai nézetektől függetlenül világszerte nagyra tartanak. Ho Si Minh egész életében rendkívüli erővel képviselte a hazaszeretetet, a népek boldogságát és a függetlenséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK