2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Strandnyitás fúvószenével Letenyén

2017. június 23. péntek, 08:31
Szerző: Antal Lívia
Letenyén június 24-én nyitja ki kapuit a városi strandfürdő és a kemping, melynek felújítására 22 millió forintot költött az önkormányzat saját költségvetéséből. Az elnyert pályázati támogatások további jelentős beruházásokat tesznek lehetővé, melyről Farkas Szilárd polgármestert kérdeztük.

– Képviselő-testületünk 750 millió forinttal fogadta el 2017. évi költségvetését, ami szerényebb a korábbinál, mivel az év elején még tervezhettük bele az időközben elnyert pályázati támogatásokat. Ez évi költségvetésünket éppen ezért módosítanunk kell több alkalommal is az év során. Az esztendő áthúzódó feladatokkal is indult, mégpedig a könyvtár tetőszerkezetének és a külső faszerkezetek felújítása tekintetében. A saját erős, június 30-ra befejeződő beruházásra egyrészt a forrást, másrészt a kivitelezőt kellett megtalálnunk.

A strandfürdő felújítása ugyancsak nagy kihívást jelentett. Meg is oszlottak a vélemények, ugyanakkor mindenképpen elvégzendő feladatként kellett tekintenünk rekonstrukcióját Letenye járási székhelyként való és a megyében elfoglalt helyének erősítése érdekében. Mivel a 2003-ban kinyitott fürdőben ez idáig jelentős felújítás nem történt, ezért kell most 22 millió forint saját erőt ráfordítanunk. A téli időszakban a munkának nem lehetett nekiállni, de így is időben elkezdtük, mivel a szivattyúk cseréjét és javítását, a vegyszeradagoló, az automatikai, a medencék ürítését szolgáló berendezések javítását már elvégeztük. Most a medencék csempéinek felújítása zajlik, festés és kisebb karbantartási munkák vannak még hátra.  

– Hogy állt mindehhez a lakosság?
– Kaptunk észrevételeket az elhúzódó felújítás miatt, melyhez először az anyagiakat kellett előteremtenünk. A költségek finanszírozásához önként vállalt feladataink forrásait csoportosítottuk át a strandfürdőre, melynek üzemeltetése szintén önként vállalt. A kötelezően vállalt feladataink forrásai természetesen rendelkezésre állnak, hiszen ennek biztosítását törvény írja elő. Azt gondolom, hogy az önkormányzat időben döntött, a kivitelezők is megfelelően álltak hozzá a munkához, ezért a próbaüzemet követően június vége felé a strandfürdő kinyithat. A rekonstrukciót tovább nem lehetett halogatni, a közeljövőben pedig az üzemeltetésre kell koncentrálnunk, hogy jó és valódi gazdája legyen a strandfürdőnek.

– Kijelenthető-e, hogy Letenye minden pályázati lehetőséget kihasznál?
– Mindenképpen, hiszen önerőből nagyon nehéz fejleszteni, és a nem várt kiadásokra is számítanunk kell az év során. Éppen ezért jellemzően sok pályázatot nyújtunk be, melyek száma talán a harmincat is meghaladja jelenleg. Örömünkre szolgál, hogy több nyertes pályázatról is beszámolhatok. A horvát–magyar határon átnyúló interreges pályázatban egy turisztikai tanulmány elkészítésére nyertünk 96 ezer eurót. Az úgynevezett soft projektben két horvát testvértelepülésünk, Ludbreg, mint vezető partner és Perlok, valamint Letenye vesz részt. Feladatunk az, hogy közös stratégiákat és cselekvési terveket dolgozzunk ki a turizmust fejlesztendően.
Ugyancsak a három települést érintve, de Letenye vezetőpartnerségével valósítjuk meg a Happy Bike projektet, melyre 417,5 ezer eurót nyertünk. Ebből a funkciónélküli egyedutati művelődési házat alakíthatjuk át kerékpáros központtá. A várhatóan szeptemberben induló projekt lehetővé teszi az EuroVelóra, az európai kerékpárút-hálózatra való csatlakozást. Infópontok, közlekedési táblák lesznek kihelyezve, és mobil applikáció is elérhetővé válik a kerékpárosokat szolgálva.

– A kastély is megújulhat?
– Igen, ugyancsak egy inter-reges pályázatból, mely révén 700 ezer eurós támogatást nyertünk. A szeptember elsején induló és 2019 áprilisában befejezendő projektben az elektromos hálózat felújítása, fűtésrekonstrukció, a nyílászárók cseréje, a homlokzat javítása, festés, a színházterem mögötti valamikori kápolna helyreállítása, a volt szolgálati lakás turisztikai irodává alakítása valósulhat meg. Mindez sokat számít a műemlékvédelem alatt álló épület – ami a művelődési házunk otthona is egyben – jelenlegi állapotát javítandóan. A teljes külső-belső felújítás egyébiránt 1–1,5 milliárd forintot is kitenne.

– A TOP-pályázatokkal is sikerrel jártak?
– Tizenegy TOP-pályázatot nyújtottunk be, melyből  jelenleg négy került bírálatra. A Zöld város 200 millió forintos támogatást élvező programjában a városközpont újul meg. Elbontjuk az összképet zavaró műtárgyakat, új utcabútorokat helyezünk ki, a Béci-patak mentén pihenőhelyet és tanösvényt alakítunk ki, térfigyelő kamerarendszert építünk ki  a városban. Ezen felül letérkövezzük a Posta előtti járdát, helyreállítjuk a hidat az óvoda és a kemping között, gazdaságélénkítő szándékkal pedig a helyi cukrászda kap egy fedett kerthelyiséget. Lesz játszótér időseknek, ami úgy gondolom, még ritkaságnak számít.  

Az agrárlogisztikai pályázatunk is nyert a TOP-programban. A Béke utcában található valamikori tsz-telephelyen alakítunk ki termelői piacot, mobil pavilonokkal és hűtőházzal. A helyi és környékbeli termelőknek szeretnénk ezzel lehetőséget adni a bemutatkozásra és az értékesítésre, a lakosságnak pedig az egészséges helyi élelmiszerek elérésére. A 2016. január elsejével létrehozott járási Letenyei Család- és Gyermekjóléti Központ infrastrukturális fejlesztésére nyertünk 11 millió forintot. A feladatellátást segítendően gépkocsit szeretnénk vásárolni, valamint megújítani, bővíteni az irodai számítógépes parkot. A szociális város-rehabilitációs soft projekt megvalósítására közel 60 millió forintot nyertünk. A program a hátrányos helyzetű emberek társadalmi integrációját fogja elősegíteni egyebek mellett munkaerő-piaci képzésekkel.
Elbírálásra vár még hét TOP-pályázatunk, köztük az óvoda, az ipari park fejlesztése, záportározó építése, szociális városrehabilitácó, egy barnamezős beruházás megvalósítása, turisztikai fejlesztés, valamint egy napelemes kiserőmű létesítése.

– Mi hozhat kikapcsolódást ennyi munka után a közeljövőben?
– Reméljük, hogy mindannyiunk számára a strand június végi megnyitása. A gyermekjóléti központ sikeres pályázata révén húsz fő vehet részt napközis Erzsébet-táborban július 10-14. között.  Június 24-én rendezzük meg a horvát nemzetiségi kulturális randevút és fúvós zenekari találkozót, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk – mondta végül Farkas Szilárd.
Antal Lívia

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK