2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújult a Landorhegyi úti gyermekotthon

2018. november 14. szerda, 14:17
Szerző és fotó: Antal Lívia
Közös felelősség az, miként alakul a gyermekotthoni ellátásban részesülő gyerekek jövője – fogalmazott a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság államtitkára a felújított zalaegerszegi gyermekotthon átadásán.

A gyerekek ünnepi műsora

Fülöp Attila kiemelte, hogy egy ilyen beruházás nem csupán fizikai építkezést jelent, hanem arról is megfelelő körülmények között élhessenek a családból kikerült gyermekek. Mint mondta, ma Magyarországon 23 ezer gyermek részesül gyermekvédelmi szakellátásban, (Zalaegerszeg lakosságának több mint egy harmada), sorsuk alakulása nemcsak a szociális területen dolgozók, hanem mindannyiunk közös felelőssége. Hangsúlyozta, hogy a kormány fontosnak tartja a nevelőszülői hálózat erősítését, amit az országos nevelőszülői kampánnyal is népszerűsíteni kíván. Ennek decemberi zalai állomásán is a figyelemfelhívás lesz a szándék, a hivatással végzett tevékenység társadalmi megbecsülésének erősítése, hiszen a nevelőszülők nemcsak a gyerekek életének szebbé tételéről, de családjaik megmentéséről is gondoskodnak.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy vélekedett, hogy a társadalom érzékenységét mutatja az, miként gondoskodunk azokról, akik kiszorultak a családból. Nekik is meg kell teremteni a családban élés lehetőségét, és minden más feltételt, amellyel egyenlő esélyekkel indulhatnak, és teljes emberré válhatnak felnőtt korukra.

A Landorhegyi városrészben az önkormányzati intézményi fejlesztések mellett a gyermekotthon rekonstrukciója ugyancsak újabb örömteli esemény, mondta Balaicz Zoltán polgármester. A beruházást az állam egy KEHOP pályázat keretében valósította meg. Az önkormányzat a további felújításokat azzal kívánja segíteni, hogy az épület tulajdonjogát a közgyűlés egyhangú döntése alapján átadta ingyenesen az államnak. Korábban ez gondot jelentett, hiszen minden egyes pályázat külön közgyűlési döntést igényelt. Végül köszönetét fejezte ki a gyermekotthon dolgozóinak, akik hivatásuknak tekintik munkájukat.

A bruttó 98,5 millió forintba kerülő beruházás az épület komplex energetikai rekonstrukcióját tette lehetővé, a homlokzat és a tető szigetelésével, valamint a nyílászárók cseréjével.

A gyermekotthon igazán szép köntöst kapott ezekkel a vidám színekkel, ami nemcsak az itt élő gyermekeknek, de a városrész lakóniak is tetszik, mondta érdeklődésünkre Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltség igazgatója. A folytatásban további belső helyiségek felújítását tervezik, és egy szabadtéri sportpálya megépítését, ahol focizhatnának és kosárlabdázhatnának a gyerekek. Ezt a lehetőséget a Landorhegyi Általános Iskola biztosítja számukra jelenleg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK