2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Milyen év elé néz a megye és a megyeszékhely?

2020. január 07. kedd, 15:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
Munkás, nyugodt év várható, fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a Megyeházán tartott évindító sajtóeseményen, amelyen rajta kívül dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere számolt be a megyét és a megyeszékhelyt érintő idei tervekről és beruházásokról.

Évindító sajtótájékoztató a 2020-as tervekről, beruházásokról

Vigh László elöljáróban a kormány családvédelmi akciótervéről beszélt. Többek között elmondta, hogy idén január elsejétől azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól. Az akcióterv részeként a nagyszülői gyed is életbe lépett január elsejétől, amit a még nem nyugdíjas nagyszülők vehetnek igénybe. A folytatásban a megyeszékhelyt és a megyét érintő terveket hozta szóba. Elmondta, hogy a megyei Szent Rafael Kórház 521 millió forintos konszolidációs pénzhez jutott, amit fejlesztésekre fordíthat. Idén a zalaegerszegi rendelőintézet nyílászáróinak cseréje is megtörténhet, a 300 millió forintos beruházás jelenleg közbeszerzési eljárás alatt áll. A Magyar falvak program tekintetében arról beszélt, hogy a kormány döntése értelmében további területekre – útkarbantartásra és a falusi civil szervezetek támogatására – közel 13 milliárd forint plusz forrást juttatnak idén. Jelezte, mivel ez a program az ötezer lélekszám alatti településeket érinti, ezért a kormány (a Modern városok programot és a Magyar falvak programot) kiegészítve egy kisvárosi program bevezetésében is gondolkodik. Így Zala megyében, a nyolcezer lakosú Lenti számára is elérhetővé válnak további fejlesztési források.

Balaicz Zoltán, dr. Sifter Rózsa, Vigh László és dr. Pál Attila

A közel 60 százalékos készültségi fok alatt álló zalaegerszegi járműipari tesztpályáról elmondta, hogy az elmúlt évben mintegy 40 cég vette igénybe szolgáltatásait. Idén augusztus utolsó vasárnapján ismét nyílt napra, kerékpáros bejárásra invitálják az érdeklődőket a tesztpályára. Az M76-as gyorsforgalmi okos út építése is a tervezett ütemben zajlik, közölte a parlamenti képviselő.

Dr. Sifter Rózsa jelezte, hogy az októberi választásokat követően a 258 megyei település kiválóan teljesített a közös önkormányzati hivatalok újjászervezése tekintetében. Mindössze három esetben kellett kijelöléssel állami segítséget nyújtani az önkormányzatoknak. Január elsejétől ennek köszönhetően mindenhol törvényesen indulhatott el a munka az állami finanszírozásra jogosultság mellett.

Szólt arról is, hogy a kormányhivatalok egyszerűsítéséről szóló decemberben elfogadott törvénymódosítás értelmében a megyeszékhelyi járási kormányhivatal megyére kiterjedő feladatai átkerülnek a megyei kormányhivatalba. Fontos változás az egyfokú közigazgatási eljárás bevezetése. Megszűnik a fellebbezési lehetőség a járási hivatalok döntései esetében, az ügyfelek a jogorvoslati jogukat közvetlenül a bíróságnál gyakorolhatják. Jelentős változás az is, hogy az önkormányzatoktól átkerül az építéshatóság a kormányhivatalokba. Ezek az ügyek már csak államigazgatási eljárás keretében lesznek intézhetők. Egyes tevékenységeket viszont a NAV, a rendőrség és a kamarák vesznek át kormányhivataloktól. Az ügyfélbarát közigazgatás továbbra is fontos cél. Ezt szolgálja az elektronikus ügyintézés fejlesztését szolgáló idén befejeződő projekt, amelyben Zala megye is részt vesz, mondta el egyebek mellett a kormánymegbízott.

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke azt közölte, hogy a megyei TOP-programban 2020-ban 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből tud folytatódni többek között a Zala Kétkeréken turisztikai projekt, például a Murakeresztúr és Őrtilos közötti kerékpárút zalai szakaszának megépítésével. Zalaegerszeg és Rédics közötti vasútvonal felújítására vonatkozó kiviteli tervek elkészítésére a NIF már kiírta a közbeszerzési eljárást. A NIF egyúttal pályázatot nyújtott be a horvát–magyar programba a Murakeresztúr és Kotoriba között megépítendő Mura-híd tervezésére.

A Magyar falu program tekintetében elmondta, hogy a megyében 595 támogatási kérelem részesült összesen 2,8 milliárd forint támogatásban. Az önkormányzatok többek között óvodák, orvosi rendelők, önkormányzati utak, járdák felújítására pályáztak. A megyei sportcélú fejlesztések között megemlítette, hogy a nagykanizsai sport- és rendezvénycsarnok építésének szerződését decemberben írták alá 600 napos kivitelezési határidővel. Lentiben pedig kézilabda munkacsarnok építése kezdődik meg idén. A sármelléki repülőtér fejlesztése kapcsán jelezte, hogy norvégiai befektetők pilótaképző központot építenek a Hévíz-Balaton Airporton.

Zalaegerszeg látképe a tv-toronyból

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere úgy fogalmazott, az elkövetkező években is a legfontosabb cél a megyeszékhely gazdaságának fejlesztése. Ennek elemei közé sorolta a már említettek mellett a Zalaegerszeget Körmenddel (M8-as és M86-os) összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út tervezését, a logisztikai központ és konténerterminál kialakítását, az északi ipari park bővítését, valamint a MOL új zalaegerszegi gumibitumen gyártó üzemének építését. Mint mondta, a már zajló, illetve 2020-ban elkészülő beruházások 12 projektet takarnak, amelyek összességében közel 20 milliárd forint értékű fejlesztést jelentenek a város számára. Ezek között megemlítette az új uszoda és városi strand, a Mindszenty-iskola új tornacsarnoka és vívóterme, valamint a duális szakképző központ építését, továbbá a Göcseji Múzeum teljes felújítását.

2020-ban elkezdődik a Liszt Ferenc, valamint Petőfi Sándor Általános Iskola, továbbá az Ostoros Károly Munkacsarnok felújítása. Mindemellett megkezdődik a Páfrányok útja turista útvonal, a Mindszentyneum, a Kézműves Termékek Helyi Piacának építése. Elindul az Alsóerdei Sport és Rekreációs Központ kialakítása a régi napközis tábor területének rehabilitációjával. A közbeszerzés lezárulása után kezdetét veszi a Hevesi Sándor Színház, a Ruszt József tér és a színészház felújításának tervezése. Az elképzelések között más iskolák és intézmények felújítása szerepel; például a városi és megyei rendőrség, illetve a Mária Magdolna Plébániatemplom épületének rekonstrukciója.

1885. május 13-án nyilvánították Zalaegerszeget rendezett tanácsú várossá. 2020-ban e fontos esemény 135. jubileumát ünnepelheti a város, továbbá a Zalaegerszegi Torna Egylet (ZTE) 1920-as megalapításának 100. évfordulóját. 2020. augusztus 28-30. között Zalaegerszegen és Soholláron rendezik meg az Országos Vadásznapokat a 2021-es Vadászati Világkiállítás előrendezvényeként. Ezzel egy időben az országos halfőző versenynek is helyet adhat a város, jelezte végül a polgármester, aki szintén köszönetét fejezte ki a sajtó munkatársainak a korrekt együttműködésért.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK