2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mindnyájunkért harcoltak

2019. november 04. hétfő, 19:22
Szerző és fotó: Antal Lívia
Megemlékezést tartottak Zalaegerszegen az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulóján, november 4-én.

Az 56-os forradalom leverésére emlékeztek a nemzeti gyásznapon

A nemzeti gyásznapon elsőként Stárics Roland, a Zala Megyei '56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Makovecz Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója, önkormányzati képviselő (2. kép) beszédében azt mondta: ma azokra emlékezünk, akiket a szovjet megszállás elleni szabadságharcban és azt követő több mint három évtizedes kommunista diktatúra idején végeztek ki, börtönöztek be, internáltak, illetve a megtorlás ellen külföldre menekültek. Ők a jövőért, a következő generációkért, így mindnyájunk szabadságáért harcoltak.

Felidézte, hogy Eisenhower amerikai elnök október 31-i elnökválasztási beszédében a magyar nép iránti csodálatának adott hangot. De azt is kijelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem tekinti potenciális szövetségesének az új magyar vezetést és nem fog katonai segítséget nyújtani Magyarországnak. Ezzel hazánk magára maradt szabadságharcában. Október 31-én Nagy Imre nyilvános ígéretet tett a Varsói Szerződésből való kilépésre, melyet követően a hazánkban állomásozó szovjet erők nagyarányú mozgósításba kezdtek. 1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4 óra 15 perckor pedig általános támadást indítottak az ország ellen, melynek határozott célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt.

Mindent egybevéve az 1956-os forradalom és szabadságharc erőszakos leverése 3629 magyar élet kioltását, 200 ezer ember életének gyökeres megváltozását, és egy egész nemzet önálló akaratának elfojtását jelentette. Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst 1958. június 16-án végezték ki.

A történészek szerint az 56-os megtorlások igazi befejeződése 1963-ig váratott magára. Kádár János márciusban kiadott, közkegyelmet hirdető rendelete alapján akkor 3480 ember szabadulhatott a kommunista börtönökből. A szovjet csapatok 34 évig állomásoztak Magyarországon. 1990 márciusában kezdődött meg kivonásuk, az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én távozott.

Az eseményen a Zrínyi-gimnázium diákjai: Weinhoffer Péter Tibor, Vitkovics Patrik és Harmath Enikő Eszter közreműködtek. Zalaegerszeg önkormányzata valamint a Zala Megyei '56-os Hagyományőrző Egyesület által szervezett megemlékezés mécsesek elhelyezésével ért véget az Ady utcai 1956-os emlékműnél.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK