2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Házhoz megy az ügyintézés lehetősége

2019. május 07. kedd, 17:24
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zala megyei kormányablak busz (kab) tavaly október 2-án kezdte meg működését a megye 6 járásában összesen 38 kistelepülésen helyben kínálva az ügyintézés lehetőségét. A téli szünet után a március 5-étől ismét üzembe álló busz szolgáltatásait Zalaszentmihályon mutatták be a sajtó munkatársainak a minap.

Zalaszentmihályra érkezett a kormányablak busz

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott elmondta, Zala megyében egyelőre csak egy kormányablak busz teljesít szolgálatot, az öt munkanapból három napon amely a fejlesztési lehetőségek tükrében több is lehet. A buszban két munkaállomást alakítottak ki a teljes informatikai hálózattal együtt. A technikai felszereltséghez tartozik egy beépített fényképező, valamint nyomtató és szkenner is.

Az eddigi tapasztalatok alapján az ügyintézés az októberi indulástól kezdődően zökkenőmentesen zajlott, a lakosság pozitívan fogadta a busz által nyújtott szolgáltatást. Örömmel fogadták a kormányablak buszt különösen azokon a településeken, ahol a lakosság túlnyomó többsége nyugdíjas, az utazás megoldása nehézséget okoz. Azon lakosok számára is nagy segítség, akik életkörülményeikből illetve egészségi állapotukból adódóan nem tudnak bejutni a nagyobb városokba ügyeik intézéséhez.

Manninger Jenő és dr. Sifter Rózsa

A busz szolgáltatásait az október 2-án történt üzembe helyezéstől kezdődően április 30-ig összesen 689 fő vette igénybe. A teljes ügyfélforgalomból 435 fő tényleges ügyintézést bonyolított le, míg 254 fő ügyével kapcsolatban kapott tájékoztatást. A legnagyobb forgalmat ezen idő alatt Letenye Járásban bonyolította le a busz (176 fő), a második legtöbb ügyféllel Zalaegerszeg Járás bírt (141 fő), míg a Keszthelyi Járásban 135 fő intézte ügyét a mobilizált ügyfélszolgálati irodában. A Lenti, a Nagykanizsai és a Zalaszentgróti Járásokban a kormányablak busz ügyfélforgalma 70-85 fő között mozgott.

A mobilizált ügyfélszolgálati irodában az ügyfelek több mint 2000-féle ügykört kezdeményezhetnek, illetve kaphatnak tájékoztatást az eljárás menetéről. Többek között személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre, ügyfélkapu regisztrációra is van lehetőségük az ügyfeleknek, illetve különböző ellátásokkal kapcsolatban is felkereshetik a kormányablak buszt. A legtöbben okmányok igénylésével, szociális és gyermekvédelmi igazgatással kapcsolatos ügyekben (közgyógyellátás, ápolási díj, aktív korúak ellátása), járműnyilvántartással, valamint családtámogatással kapcsolatban keresték fel a kormányablak buszt.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője azt tette hozzá, hogy a falvak életképességéhez járul hozzá a kormányablak busz, miután a szolgáltatások közelebb kerülnek az emberekhez. Az aprófalvas térségekben különösen fontos a mobil ügyintézés lehetősége, örömteli, hogy a kormányhivatal élen jár ebben.

Ebedli Norbert, kormányablak ügyintéző, Simon Rita, kormányablak szakügyintéző és dr. Csikós Andrea Dóra, Zalaszentmihály alpolgármestere,
aki személyazonosító igazolványa cseréje miatt kereste fel a kormányablak buszt

Dr. Koczpek Csaba, Zalaszentmihály polgármestere érdeklődésünkre elmondta, a településre kéthetente hétfőn érkezik a kormányablak busz, amely nagy könnyebbség a helyiek számára, mert nem kell beutazniuk a városokba ügyeik intézéséhez.

A menetrendet az ügyfelek igényeihez igazították, a legoptimálisabb kihasználtság elérése érdekében, így páros heteken kedd – szerda – csütörtöki munkanapokon, páratlan heteken hétfő – kedd – csütörtöki munkanapokon üzemel a busz. Pontos menetrendjéről, tehát az aktuális helyszínekről és az időpontokról a járási hivataloknál és a települések polgármesteri hivatalainál kihelyezett plakátokról, továbbá kormányhivatal honlapjáról és facebook oldaláról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK