2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nagykapornak akarata

2017. december 20. szerda, 11:41
Szerző és fotó: Antal Lívia
Sikeres rendezvények, nyertes pályázatok, megvalósult fejlesztések jellemezték a 2017-es esztendőt Nagykapornakon, ahol az önkormányzat folytatás reményében várja az új évet. A december hagyományosan az ünnepekre hangolódás jegyében telik, erről árulkodik a faluház előtt felállított karácsonyfa, adventi koszorú és az alkotótábor amatőr művészei által készített betlehem.

– Az idei esztendőben két beruházást hajtottunk végre, melyre pályázati támogatások adtak lehetőséget. Ezek egyike volt az idősek otthonában lévő önkormányzati konyha helyiségeinek felújítása – mondta el Sifter Péter, Nagykapornak polgármestere. – Emellett új korszerű konyhai eszközöket és berendezéseket is beszerezhetünk, melyek nemcsak megkönynyítik a munkát, de változatosabb menü összeállítását is lehetővé teszik. A konyha fontos szerepet tölt be a közétkeztetésben, hiszen ellátja az óvoda, az iskola, az idősek otthona, valamint a szociális és vendégétkeztetés feladatait. A másik beruházást a hitelkonszolidációban nem részesült településként kapott állami támogatás második részletéből valósítottuk meg. Ez tízmillió forintot jelentett, amit kiegészítettünk saját erővel, melyből a Béke utcát és a 76-os főút faluba vezető szakaszát aszfaltoztuk le. A közelmúltban a szociális tűzifa-pályázaton 78 köbméter megvásárlására kaptunk támogatást. Képviselő-testületünk úgy döntött, hogy a 78 rászoruló család fejenként egy-egy köbméter tűzifát kap.

– Milyen pályázati lehetőségekkel élhetnek jövőre?
– A közelmúltban adtunk helyet a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület ülésének, melyen a Leader-program forrásainak felhasználásáról kaptunk tájékoztatást térségünkben, ami egyébiránt 32 települést érint. Konkrét tervünk még nincs, hiszen a felhívásoktól függően határozzuk majd meg, mire nyújtunk be pályázatot 4-5 millió forintos támogatás elnyerése reményében. Nagypáli gesztorságával viszont már rendelkezünk egy nyertes pályázattal. Ez egy konzorciumi együttműködésben megvalósuló EFOP-projekt, melynek keretében többféle rendezvényt – egészségnapot, szüreti felvonulást, kulturális és esélyegyenlőségi programokat – tarthatunk meg a jövő évben. A projekt kisebb építési beruházást is lehetővé tesz, az erre biztosított pénzből a faluház régi épületrészében lévő vizesblokkot újítjuk fel.

– Sorra érik egymást a rendezvények decemberben.
– A karácsonyi ünnepkörre való készülődésnek nagy hagyományai vannak nálunk. Idetartozik a Mikulás-ünnepség is, melyben a gyerekek szinte dúskálhatnak, mert az oviban, az iskolában és a faluházban is örülhettek eljövetelének. Ez utóbbit december 4-én a faluházban tartottuk, ami tulajdonképpen a falu Mikulás-ünnepe, melyen nullától 14 éves korig minden helyi gyermek ajándékot kap az önkormányzat jóvoltából. Előtte a Zabszalma Együttes idevágó műsora szórakozatta a gyerekeket.

A betlehem-állításnak is nagy hagyományai vannak. Eddig életnagyságú figurák elevenítették meg a betlehemi történetet, amit idén megújítottunk a nyári fafaragó tábor amatőr művészeinek segítségével. Már több köztéri szobrot köszönhetünk az ország különböző részeiből érkező alkotóknak, most már a betlehemet is. ők faragták ki az alakokat, ami igazán színvonalasra és különlegesre sikeredett.
A közelmúltban megtartottuk a nyugdíjas pedagógusok találkozóját, ami mindig örömteli esemény az emlékek, az együtt töltött dolgos hétköznapok felidézésével. Az általános iskola fenntartása már a tankerülethez tartozik, de ettől függetlenül nem lehet kérdés a vendéglátás, melynek költségeit az önkormányzat szívesen vállalja magára.

Örömmel készülünk a karácsonyi ünnepségre, ami két eseményt is tartogat. December 22-én ismét gyermekműsor várja a legfiatalabb lakóinkat a faluházban, az ünnepre hangolódás jegyében december 23-án gospel koncertet tartunk a templomban.
Az idei iparűzési adóbevétel elmaradt a korábbiaktól, mert a mezőgazdasági vállalkozások árbevétele sem úgy alakult. Az akadályokat azonban sikerrel vettük, idén is kiegyensúlyozott gazdasági évet zárhat önkormányzatunk. Hasonló eredményes évre számítunk 2018-ban, a pályázati források tekintetében is, hogy tovább szépíthessük az egykor hiteles hely, mezőváros  és járási székhely ranggal is rendelkező településünket – mondta Sifter Péter polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK