2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Napelemek az Idősek Otthona tetején

2024. január 30. kedd, 13:30
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Befejeződtek a napelem-fejlesztési program második ütemének kivitelezési munkálatai. A beruházás négy intézményt érintett, közülük az egyik a Gasparich utcai Idősek Otthona volt. A részletekről az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatót Bali Zoltán alpolgármester, a Zalaegerszegi Gondozási Központ és az idősotthon vezetőinek társaságában.

 Az energiafelhasználás negyedét fedezi a rendszer

Az alpolgármester elmondta: 2022 őszén döntött úgy az önkormányzat, hogy az energiaválságra fejlesztésekkel válaszol. Célul tűzték ki, hogy a városi intézmények és gazdasági társaságok energiafelhasználását csökkentsék. A beruházások a bölcsődéket, óvodákat és szociális intézményeket érintettek, legközelebb pedig a Keresztury VMK kerül sorra.

Az épület déli oldalán épült ki a napelem-rendszer (Forrás: Facebook/Bali Zoltán)

A napelem-fejlesztés II. üteme négy intézményt érintett, az E.ON 2023. december 7-én hagyta jóvá a rendszer működését. Az Idősek Otthona esetében ez azt jelenti, hogy az épület déli szárnyának tetőfelületére telepítették a napelemeket; 55 modult helyeztek ki, 11,8 millió forint bekerülési költséggel. A fogyasztási adatok egy mobil applikáció segítségével napi szinten monitorozhatók, mely egyúttal az esetleges működési zavarokat is jelzi – hangzott el a tájékoztatón. Az intézmény energiafelhasználásának 1/4-ét fedezi a napelemes rendszer. 

Radics Andrea, a Zalaegerszegi Gondozási Központ vezetője, Böröczné Bokronyi Edina, az Idősek Otthona intézményvezetője és Bali Zoltán alpolgármester

Böröczné Bokronyi Edina, az Idősek Otthona intézményvezetője elmondta: a Zalaegerszegi Gondozási Központhoz tartozó intézmények közül a Gasparich utcai a legnagyobb. 98 főt látnak el, az otthonhoz főzőkonyha és mosoda is tartozik, ami jelentősen növeli a költségeiket. Az energiaválság alatt ők is próbálták csökkenteni a kiadásaikat, a most kiépített napelemek ebben nagy segítséget nyújtanak. Az épületben ezenkívül más fejlesztések is történtek: az önkormányzat segítségével korszerűsítették a világítást és kazáncserére is sor került.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK