2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemzeti összefogás indította el a kommunista rendszert leváltó folyamatot

2021. november 04. csütörtök, 11:45
Szerző és fotó: Antal Lívia
Aranykort érlel a nemzet, mert a 11 évvel ezelőtt életbe lépő Alaptörvényben a következő évtizedekre is útmutatást adó cselekvési programot határozott meg, hangsúlyozta Lezsák Sándor, József Attila-díjas magyar költő, a Lakiteleki Népfőiskola alapítója, az Országgyűlés egyik fideszes alelnöke az 1956-os forradalom 65. évfordulója alkalmából a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kállítóteremben tartott megemlékezésen.

Megemlékezés az 1956-os forradalom 65. évfordulóján - Lezsák Sándor Zalaegerszegen

Vigh László, Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ megyei elnöke, Lengyel János, a POFOSZ országos elnöke, Lezsák Sándor és Bali Zoltán

Mint fogalmazott, itt a Kárpát-medencében olyan történelmi szükségszerűség is erősít bennünket, amely valamennyi itt élő népet fegyelmezi a hullámzó tengerként igyekvő migránstömeg és a világ történései okán. Ez a közös veszély olyan kihívást jelent, amelyen csak nemzeti és nemzetközi összefogással lehet úrrá lenni. Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra rátérve Németh László írót idézte: Jaltában az aranykorát érlelő nemzetünket szolgáltatták ki a Szovjetuniónak. 1956. október 22-én a nemzeti összefogás indította el a kommunista rendszert leváltó folyamatot, amit az 1980-as évek második fele, illetve az 1990-es évek után 2010-ben egy kétharmados választás után lépésről lépésre sikerült megerősíteni immár három ciklusban, amelyben a folytatás lehetősége is benne van, hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a kormány a keresztény konzervatív értékrendet képviseli, amelynek megőrzése érdekében örökös küzdelmet vállal fel az állandó támadások közepette. A szavazóktól ezen értékrend megtartására kapott felhatalmazást, immár három cikluson át a kétharmados többséggel, amiért az elkövetkező időszakban is kiáll.

Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere a Bajcsy-Zsilinszky téren 1955-ben, a szovjet „felszabadítás” tizedik évfordulójára felállított emlékműről osztott meg egy érdekességet. 2017-es elbontása közben a kivitelező talált egy kőtáblát, Petőfi Élet vagy halál című versének idézetével: A Kárpátoktul le az Al-Dunáig, Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar! Szétszórt hajával, véres homlokával, Áll a viharban maga a magyar. Először azt gondolták, 1956-ról szól, de hamar kiderült, hogy az 1927-ben felállított, majd 1951-ben elbontatott budapesti Kossuth-szoborból származik, amit Mikus Sándor szobrász felhasznált a zalaegerszegi emlékmű megépítéséhez. Ennek helyén építette meg a város vezetése a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató új emlékművet. A történelem igazi szimbolikája ez, hogy a múltat újra értelmezzük, és saját kezünkbe vegyük jövőnket, hangsúlyozta Bali Zoltán.

A megemlékezésen az Énekmondó Együttes és a Zrínyi Miklós Gimnázium énekkara Lezsák Sándor megzenésített verseit adta elő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK