2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Okoszebra a Vizslaparknál

2021. március 03. szerda, 19:47
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Intelligens gyalogosátkelő-rendszer épült a Vizslaparknál, vagyis az Arany János utca – Mikes Kelemen utca csomópontban. Az úgynevezett okoszebrát Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, Bali Zoltán alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, valamint a kivitelező cég részéről Szűcs Alfréd avatta fel.

Kamerás jelzőrendszer segíti a gyalogosokat

A sajtótájékoztatón a polgármester elmondta: a biztonságnál és az ember életénél nincs fontosabb, ezért az utóbbi években több hasonló intelligens átkelőhelyet is avattak a városban. Az elsőt 2017-ben a Platán sor – Dózsa György utcai csomópontban, majd a Belső tehermentesítő út – Vágóhíd utcai kereszteződéshez, egy év múlva pedig a Landorhegyi út – Puskás Tivadar utcák találkozásánál lévő zebrához került jelzőrendszer. Mindegyik helyszínre jellemző volt a nagyszámú gyalogos- és gépjárműforgalom, valamint hogy nehezen belátható útszakaszokról van szó, ami miatt gyakoriak voltak a balesetek. A Vizslapark mellett lévő gyalogos-átkelőhely is egy veszélyes konfliktuspont a városban, különösen sötétedéskor, illetve ködös, esős idő esetén. Ezért is gondoltak arra, hogy a fejlesztéseket folytatva az Arany János utca – Mikes utca találkozásánál lévő zebrához is elhelyeznek egy intelligens jelzőrendszert.

Vigh László hozzátette: cél, hogy biztonságosan odaérjünk, ahová szeretnénk. Az okosváros program keretében erre is figyelmet fordítanak. Ha a zebrához megérkezik a gyalogos, akkor az érzékelő jelzi azt a közelgő autós felé; a zebra mentén elhelyezett lámpák villogni kezdenek. Az autósok pedig remélhetőleg meg is állnak a fényjelzés hatásásra – fogalmazott. Annál is inkább számítanak erre, mert az eddigi intelligens zebrák beváltak: a fent említett helyszíneken a forgalomba helyezés óta nem történt baleset. A vizslaparki átkelőhelyet kamerákkal is felszerelték, melyek kiszűrik a szabálytalankodókat.

A mostani beruházás városi finanszírozással, mintegy 3 millió forintos ráfordítással valósult meg. Az Arany János utcai jelzőrendszer kicsit más, mint az eddigiek, ugyanis itt már nem szenzoros oszlopokat helyeztek ki, hanem mozgásirányt érzékelő kamerák üzemelnek – mondta Bali Zoltán. Az áthaladási szándékot pedig az aszfaltba épített 6 darab LED-lámpa jelzi az autósok felé. A gyalogosátkelő egy külön világítást is kap esténként, kiemelve ezzel az érintett járdaszakasz végét. A berendezés alkalmas a gyalogosforgalom számolására is. Az üzembehelyezést követő hétvégén közel 400 ember, hétfőn pedig 800 fő haladt át a csomóponton.

Szűcs Alfréd a kivitelező cég nevében hozzátette: öt év alatt összesen 128 hasonló rendszert építettek ki országszerte. A technológiát folyamatosan fejlesztik, a korábbi szenzoros, kapus rendszert valóban felváltotta a kamerás, amivel  plusz funkciókat tudnak működtetni. Ezek az okoszebrák még stabilabbá és biztonságosabbá teszik a jelzést és az áthaladást.

Elhangzott: a jövőben a Kovács Károly Városépítő Program keretében további veszélyes csomópontokhoz is épülnek majd hasonló közlekedést segítő jelzőrendszerek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK