2020.09.20., vasárnap - FriderikaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Önálló turisztikai célpont legyen

2017. május 17. szerda, 22:11
Szerző: -pet-
Mindszenty József emlékezete címmel szervezett konferenciát a város önkormányzata, és a Göcseji Múzeum. A díszteremben megrendezett tudományos ülésen Budapestről és Szombathelyről érkezett történészek tárgyalták Mindszenty életének főbb állomásait, fókuszba helyezve az 1945-től haláláig (1975) terjedő időszakot.

A szakmai tanácskozáson köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester, aki a 20. század egyik legnagyobb hatású alakjának nevezte Mindszenty (Pehm) Józsefet, aki aktív életének java részét zalaegerszegi plébánosként töltötte el (1917-ben jött a városba).

Előzetes látványterv a zarándokközpontról I.

Konferencia Mindszenty életéről és a készülő zarándokközpontról

A polgármester szólt Pehm József munkásságának helyi egyházi, társadalmi és kulturális életre gyakorolt pozitív hatásáról, valamint a készülő Mindszenty Zarándokközpont terveiről. Mint fogalmazott: az új, interaktív kiállítóhely – mely Mindszenty életútját, zalaegerszegi tevékenységét és a 20. századi egyházüldözést egyaránt bemutatja – többek között a vallási turizmus fejlesztését szolgálja. A zarándokközpont alapkövét az elképzelések szerint ősszel rakjál le, majd kezdetét veszi az építkezés.

A rendezvényen részt vett dr. Latorcai Csaba, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár is, aki nemcsak a bíboros alakját idézte fel, hanem a napjainkban zajló egyháztörténeti, politikatörténeti Mindszenty-kutatásokról is beszélt. Szerinte a bíboros életútja szorosan összeforr a magyarság 20. századi életútjával, aki az egyházat nem társadalmon kívüli entitásnak tekintette, hanem nemzeti ügynek. Emiatt az egyházi és világi közéletnek is aktív tagja volt egy olyan világban, ahol erkölcsös ember nem maradhat semleges. Nem csoda, hogy mindkét totalitárius rendszer üldözte őt – fogalmazott. Az államtitkár szerint Mindszenty életútját érzelem – és előítélet mentesen, szakmai szempontok szerint kell vizsgálni és értelmezni. A készülő Mindszenty-központ pedig egy új fóruma lehet a bíborosról szóló diskurzusnak.

Pehm József 1917-től volt Zalaegerszeg plébánosa

A tudományos ülésen mindenekelőtt előadás hangzott el a Mindszentyneum Zarándokközpont és Múzeum elkészült terveivel kapcsolatban. Virág Zsolt, projektmenedzser, a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. képviseltében elmondta: egy turisztikai szempontból vonzó, hosszú távon is fenntartható, a 21. századi muzeológia kívánalmainak megfelelő, interaktív múzeum létesül Zalaegerszegen. Az a cél, hogy az új kulturális intézmény (a hozzá társított más programokkal együtt) önálló turisztikai célpont legyen, és legalább egy, de akár többnapos itt tartózkodásra motiválja a városba látogatókat. A külső- és belső látvány –és kiviteli tervek jórészt elkészültek, néhány módosítás, finomítás van hátra, és a kiállítások alapkoncepciója is rendelkezésre áll.

Előzetes látványterv a zarándokközpontról II.

A konferencia további részében a tudományos előadásokra került sor. Szóba került többek között Mindszenty fiatalkora és diákévei (Bakó Balázs, ELTE Savaria Központ), az emberi jogi cselekedetei (Balogh Margit, MTA BTK Történettudományi Intézet), de megfigyelése (Vörös Géza, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára), letartóztatatása (Bank Barbara, Nemzeti Emlékezet Bizottsága), valamint az 1956-os forradalom idején végzett, szabadulását követő ténykedése is (Pánczél Hegedűs János, PPKE BTK Politikatudományi Intézet).

Zárásként előadás hangzott el Mindszenty József szentté avatási eljárásról is (Kovács Gergely, Mindszenty Alapítvány).

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK