2020.10.21., szerda - OrsolyaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Péter- és Pál-napi búcsú Pákán

2018. július 07. szombat, 16:52
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Pákai Szent Péter és Szent Pál római katolikus Plébániahivatal Péter-Pál-napi búcsúünnepét idén sikerült minden eddiginél nagyobbra szabni – büszkélkedett Lukács Tibor polgármester, aki összefoglalta az ünnepi programokat.

– A templomunk védőszentjeinek tiszteletéről hagyományosan minden esztendőben illő módon megemlékezünk. Haller László plébános által bemutatott hálaadó szentmise keretében ezúttal a kommunista diktatúra éveiben a hortobágyi kényszermunkatáborokba bírói ítélet nélkül elhurcoltakra és az internálótáborok kitelepítettjeire is tisztelettel gondoltunk. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, a Zala Megyei Önkormányzat és a pákai önkormányzat anyagi támogatásával rendezett búcsú alkalmával a Béke út mindkét oldalát kézműves vásározók foglalták el.

A jó időjárás is segített bennünket, hisz a környék településeiről rengetegen jöttek el családostul a kikapcsolódást adó programokra. A gyerekeket csillámtetoválás, arcfestés, ugrálóvár, óriáscsúszda, népi játszótér, körhinta, ringlis, póni lovaglás, dodzsem várta. A szabadtéri színpadon este a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei: Debrei Zsuzsanna és Bot Gábor léptek fel. Koncertezett nálunk a csodálatos hangjával sokakat ámulatba ejtő énekesnő: Pál Kriszti, aki Acoustic zenekarával a magyar dalok előadásának elsőbbségében hisz. Megtapsoltuk a Nagykanizsáról érkezett Szan-Dia Fitness Sport Club akrobatikus show-ját is. A csoport mind táncban, mind kötélugrásban az ország egyik legsikeresebb klubja. Lukács Lajos néhai focistánk, futballbírónk emlékére pedig labdarúgó emléktornát is szerveztünk, melyen az öregfiúk rúgták a bőrt.

– Hogy áll az út- és a járdahálózat modernizálása?
– Nyári útfelújítások zajlanak két települési helyszínen is. A Rákóczi Ferenc utcát nagyjából 360 méter hosszban aszfaltozással megújítottuk. A 15 százalékos önerő biztosítása mellett zajló munkálatok elvégzésére 9,4 millió forint pályázati forrást nyertünk el a belügyminisztériumtól. A kivitelezők már az útpadka megerősítésével is végeztek. Ehhez hasonló, ároktisztítással egybekötött, BM-pályázaton nyert 9,4 milliós támogatásból megvalósított, 15 százalékos önerővel bonyolított fejlesztés lesz még júliusban, a Petőfi utcában is. Ezt az utcát egyelőre nem tudjuk teljes hosszában leaszfaltozni. Egy következő ütemben viszont szeretnénk már készre jelenteni.

A Hegyalja utcának is van még egy közel 120 folyóméteres szakasza, amivel mielőbb végezni szeretnénk. A Válicka utcánkat a téli fagyok és a rönkszállító teherautók szinte teljesen tönkretettek, így vis major pályázatból remélünk segítséget. A hegyi utakról lezúduló csapadék sokszor okoz gondot, ezért a csapadékvíz elvezető árkok folyamatos tisztítását, karbantartását nem vehetjük félvállról.  Az árkok, átereszek, mederlapok tisztítására nagy gondot fordítunk. A 36 kilométer hosszúságú külterületi úthálózat csak töredéke aszfaltos, ezért az utak javítása minden évszakban komoly kihívást jelent. A hegyi és külterületi úthálózat karbantartására konzorciumi pályázaton Pördeföld és Ortaháza községekkel közösen nyertünk egy ötven lóerős univerzális traktort, kiegészítő eszközökkel: rézsűkaszával, földgyaluval, sószóróval, faaprí-tékolóval. Öt évig egy főállású traktorost is alkalmaz majd a három település.

– Jut pályázati segítség másra is?
– Az óvoda és a fogorvosi rendelő modernizálásával összefüggő pályázatunk jelenleg elbírálás alatt van. Reméljük, hogy megvalósul a szigetelés, a fűtéskorszerűsítés és a teljes festés, a rendelőben még eszközbeszerzés is. Az iskola konyhájának a felújítására is van egy a vidékfejlesztési minisztériumhoz beadott NVA-s pályázatunk, ami 25 százalékos önerőt feltételez. A költségvetése és a műszaki dokumentációja is elkészült a temetői parkoló kialakítását célzó pályázatnak.
A Start-munkaprogram keretében, az eszközpark fejlesztésével idén tizenegy főt foglalkoztatunk. A már tavaly is beültetett területek mellett újabb földeket hasznosítunk. Idén több mint 1300 négyzetméteren ültettünk krumplit, de további konyhakerti növényeknek, zöldségeknek, uborkának, hagymának, paprikának, paradicsomnak is helyet biztosítunk. Vásároltunk permetezőt, kaszáló gépet, talajmarót, krumpliszedő berendezést. Minden olyan pályázaton igyekszünk elindulni, ami a falu előbbre jutását segíti.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK