2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Présházavató mulatsággal

2020. augusztus 07. péntek, 14:29
Szerző és fotó: Antal Lívia
Iskolai oktató központként funkcionál a felsőrajki Ungi-hegyen található felújított 200 éves présház, amit neves közéleti személyiségek körében avattak fel tegnap. A Felsőrajk és Dióskál között fekvő Ungi-hegyen a világ zajától elzárva, ugyanakkor páratlan természeti környezetben ünnepelhettek a résztvevők.

A táj szépségét völgyek, dombok sűrű váltakozása adja, a terület hasznosításának múltját pedig pincék idézik, hiszen egykor szőlőt is termesztettek ezen a vidéken. Erről Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszélt, aki dédapja pincéjét újítatta fel a jövő generációjának. Az 1819-ben épült présház is a múltról árulkodik, a régi emberek leleményességéről, akik a környezetükben fellelhető alapanyagokból építkeztek. A homokkő alapon álló, fa zsaluzattal megtámogatott présház falai is vízzel, szénával összekevert földes agyagból készültek. A háromosztatú présház első helyiségében az állatok tartásához szükséges eszközöket tárolták. Ezt idővel szobácskává alakították át, míg a másik két helyiség külső és belső pince funkcióját megőrizték eredeti tárgyakkal. A zsúptetőtől 50 éve váltak meg. Hagyományos cseréppel fedték be az épületet, megtartva annak autentikus jellegét.

Vigh László immár 20 éve látja itt vendégül a Suli Harmónia 2007 Gyermekeket Segítő Alapítványhoz tartozó iskolák tanulóit, köztük a felsőrajki Szent Imre Általános Iskola diákjait.

– Az iskolai oktató központban játékosan tanulhatnak a múltról: hogyan éltek, mit dolgoztak, mit termeltek egykor az emberek. A présház rekonstrukciója tisztelgés őseink előtt, hogy óvjuk mindazon értékeket, amit ránk hagytak, emelte ki az országgyűlési képviselő.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek sem idegen a zalai vidék, hiszen a nem messze fekvő Pölöskéről származik. Mint mondta, ezen a hegyháton ugyan először jár, de mindkét nagyapjának volt hegye, az egyiknek Bakon, míg a másiknak Zalaegerszegen. Mai napig szófordulat, hogy kimegyek a hegyre, ami többségében valamilyen szőlőműveléssel és borkészítéssel kapcsolatos munkát feltételez. Sokan nem értik, budapesti felesége sem, mert ha a magasságot nézzük, akkor Zalában nincsenek hegyek, csak dombok. A 200 éves présház felújítása kapcsán gratulált Vigh Lászlónak, hogy értékeket mentett meg. Az ide szervezett programok azontúl, hogy a hagyományőrzést, a régi szokások felelevenítését szolgálják, közösségépítő eseményekként tarthatók számon, szögezte le a miniszter.

A présházavató is egy ilyen alkalom volt, melyen nemcsak a helyi lakosok, de az elszármazottak is részt vettek. Falusi szokáshoz híven nem jöttek üres kézzel, pogácsát, saját készítésű pálinkát, bort, pogácsát hoztak magukkal. Voltak, akik a vendégek szállítását ajánlották fel, mert gyalog bizony sokáig tartott volna oda-vissza megtenni az utat a meredek kaptatókon. A finom ételekről László Tímea főzőcsapata gondoskodott.

Vigh Lászlóhoz köthető valamennyi rendezvény elmaradhatatlan része a közéleti vetélkedő. Szőlőhegy révén a borról szólt a megmérettetés, amelyből a hölgyeket kímélve dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Frauenhoffer Márta, a Zalaegerszegi Televízió ügyvezetője kimaradt. A férfiaknak egy teli pohárból hébér segítségével kellett a helyben termelt vörösbort átszívni az üres pohárba. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, Horváth A. Attila főszerkesztő, dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója valamint Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos tett eleget a kihívásnak (1. kép), amit az innovációs és technológiai miniszter nyert meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK