2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rossz sebességmérő, kevés gyalogátkelő

2019. december 06. péntek, 19:16
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Az ez évi közmeghallgatásra is számos észrevétel érkezett levélben, telefonon vagy éppen e-mailban. Ezekre a polgármesteri hivatal illetékes szakosztályai válaszolnak, illetve válaszoltak az elmúlt napokban. A beérkező kérdések között tallóztunk.

Szabó Miklósnak több észrevétele is volt: Zalaegerszegen miért nem írják ki a Balatoni útra, hogy milyen messze van Budapest?  A Petőfi iskolánál van egy sebességmérő, ami nem működik, illetve a Köztársaság útján is van egy. Miért nem szerelik le, vagy javítják meg őket? Több régi tábla is kint van a városban, ami cégeket jelöl (pl. Domus) és már régen megszűntek. Miért nem szedik le ezeket?

Közmeghallgatás: a zalaegerszegiek észrevételei és kérései

Nem működik a sebességmérő a Kosztolányi úton

A műszaki osztály tájékoztatója szerint a Kosztolányi út kétirányosításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás megindítása előkészítés alatt áll. Forráshiány miatt a kivitelezés megkezdése 2018 helyett 2020 őszére prognosztizálható. Az önkormányzat a projektben gondoskodik a Kovács Károly tér és a Balatoni úti csomópont környezetében távolságjelzéssel ellátott útirányjelző táblák elhelyezéséről. A sebességmérő eszközök állapotát az önkormányzat megvizsgálta, sajnos a szerkezet olyan mértékben sérült, hogy javításra nincs lehetőség, gondoskodni fognak a berendezés eltávolításáról.

A már nem működő üzleteket reklámozó táblák méretét, állapotának megfelelőségét, a településképre gyakorolt hatását vizsgálják. Az épületek karbantartásáról a tulajdonosnak és a használónak gondoskodnia kell, ennek elmaradása esetén az ingatlan tulajdonosát településképi eljárás keretein belül kötelezik a településképet rontó állapot megszüntetésére. Ilyen eljárás folyamatban van. 

Horváth Sándor azt kérdezte, hogy az Autó Club mögött, ahol Bazita felé megy fel az út, a 20-30 évvel ezelőtt épült járda mikor lesz rendbe téve? A Király-horhos utca már térköves, mi lesz a „gazdátlan járdával”?

A műszaki osztály többek között válaszában ezt írta: a város közigazgatási területe mintegy 200 kilométer hosszú járdaszakasszal rendelkezik, melyen a járdaellenőr felmérése alapján 3600 helyszínen lenne szükség kisebb-nagyobb beavatkozás elvégzésére. Az érintett járdaszakasz 40 méter hosszú és a szélességét tekintve nem bonyolít le nagy gyalogos forgalmat. A burkolati repedések, az alapépítmény hiánya miatt a kétoldali süllyedés, valamint növényi benövések nem tartoznak a botlásveszélyes hibák közé. A nyugati oldali részén egy kátyú viszont botlásveszélyes állapotot eredményezhet, ennek javításáról még az idei évben gondoskodnak. A teljes járdaszakasz javítása a hiányos alapépítmény miatt nem lehetséges, annak teljes elbontása nélkül.

Ottfelejtett Domus-felirat

Barta Mária azt kérdezte, hogy a Göcseji úti temető ravatalozójának felújítása, bővítése tervben van-e véve?  A válasz rövid volt. Igen. A Modern Városok Program keretében, a kivitelezési munkák várhatóan a jövő év során fognak elkezdődni. 

Török Istvánné panaszolta, hogy a Berzsenyi és Stadion utca találkozásánál lévő „Tulipános” körforgalomnál nem engedik át az autósok a gyalogosokat, főleg az idős embereket. Szeretné, ha térfigyelő kamerát állítanának, vagy többször biztosítanák a helyszínt polgárőrök. Az önkormányzati osztály intézkedett ez ügyben. Kérték a polgárőr egyesület elnökét, hogy a gyalogátkelőhely környékét gyakrabban ellenőrizzék, és ha szükséges kérjék a városi rendőrkapitányság segítségét is.

Kisházi Gábor a Kis-Vizslapark és környékének felújításával kapcsolatban tett észrevételt. Mint fogalmazott, a parkosítást nagyon szépen elvégezték és a parkot használók is vigyáznak rá. Az Arany János utcán mindössze három helyen található gyalogátkelőhely, ezt kevésnek tartja, szerinte a Lőrincz Barát utcai kereszteződésben is szükséges lenne.

A műszaki osztály reagálásában leszögezte: az Arany János utca 840 méter hosszú, és három átkelőt alakítottak ki. A Lőrincz Barát utcai kereszteződésben gyalogos forgalmi adatokkal kell alátámasztani a kijelölés indokoltságát. Az átvezetésre szolgáló létesítmény engedélyköteles tevékenységnek minősül, így terveztetni és engedélyeztetni szükséges, továbbá a helyszín megfelelő megvilágosításáról is gondoskodni kell. A kérést a műszaki osztály szakemberei megvizsgálják.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK