2024.05.28., kedd - Emil, CsanádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Sokszoros véradókat köszöntöttek

2019. november 24. vasárnap, 16:57
Szerző és fotó: Antal Lívia
A véradók napja alkalmából a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete is köszöntötte azokat, akik harmincszor vagy ennél többször adtak vért. A pénteki zalaegerszegi rendezvényen összesen száz, a mindennapokban névtelenségbe húzódó hős részesült elismerésben. Elhangzott, november 25-étől ismét retró véradó hét kezdődik; a helyi vérellátóba várják mindazokat, akiknek fontos, hogy megmentsék három embertársuk életét.

Windisch Ernő, Fodor László, Gyetván Ildikó, Németh Ágnes és Gecse Péter

Hazánkban november 27-e 1988 óta a véradók napja, annak emlékére, hogy 1954 novemberében ezen a napon tüntették ki először a sokszoros véradókat, mondta Kovács Erzsébet, a zalaegerszegi területi vezetőség elnöke, köszöntve a megjelenteket.

Németh Ágnes megyei elnök a folytatásban arról beszélt, hogy a véradók olyan családot alkotnak, amelyben mindenki teszi a dolgát, természetesen és ezért nem várnak köszönetet. A szürke hétköznapok között azonban vagy egy nap, amikor ki kell mondani: tisztellek, mert több vagy, mert adod a legnagyobb kincsedet, a véredet. Hangsúlyozta, fontos a véradó családok elismerése is, hiszen az a gyermek, aki humanitárius szellemben nő fel, szülei, nagyszülei példáját látva, biztos, hogy véradó lesz 18 éves korában. 

Gecse Péter alpolgármester a város elismerését tolmácsolta az önkénteseknek és a véradások szervezőinek. Mint fogalmazott, példamutató, amit tesznek. Valóban lelküket és vérüket adják az ügynek, amelynek a mai rohanó világban komoly üzenete és missziója van.

Korábbi felvétel

Dr. Dancza Tímea, az OVSZ Zalaegerszegi Területi Vérellátójának vezető főorvosa arról beszélt, az elveszett vér pótlására, a vérrel való gyógyításra mindig voltak próbálkozások, de a tudomány és a technika több évszázados fejlődése kellett hozzá, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazható módszerré váljon. Ma már 100 százalékos a véradók védelme, kizárt a fertőzés veszélye, sőt a vérvételt megelőző és a véradást követő vizsgálatok szűrővizsgálatként is funkcionálnak. Ezáltal válik a véradás a gyógyítás mellett a megelőzés eszközévé is.

A beszédek után átadták az okleveleket és ajándékokat, köztük a három legkiemelkedőbb véradóknak: Pérk Zoltánnak (130 alkalom), Fodor Lászlónak (150 alkalom) és Windisch Ernőnek (180 alkalom). Elhangzott: a november 27-i országos ünnepségén Gyetván Ildikó Mária védőnő Pro Vita díjat vehet át, míg a Forest Hungary Kft.-t véradóbarát munkahely címmel tüntetik ki.

November 25-étől, hétfőtől ismét retró véradó hét kezdődik. A Zalaegerszegi Területi Vérellátóba várják mindazokat, akiknek fontos, hogy megmentsék három embertársuk életét, és egyúttal hozzájáruljanak a folyamatos, biztonságos vérellátáshoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK