2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Társadalomformáló személyiségek

2023. március 04. szombat, 22:28
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Ismeretterjesztő előadássorozatnak ad otthont a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség közösségi háza. Hartmann Miklós író, közgazdász március végéig három prezentációt tart az érdeklődők számára.

 Előadássorozat a zsidó közösségi házban

Az első rendezvényre a napokban került sor, ahol olyan fontos történelmi személyiségekről esett szó, akik az ókorban és a középkor elején nagy hatást gyakoroltak a történelemre, illetve egy adott nép társadalmára. Beszélt többek között IV. Amenhotep fáraóról, a mezopotámiai Nabukodonozor fejedelemről, néhány görög filozófusról, Spanyol Izabelláról, de Attiláról és Szent Istvánról is.

Hartmann Miklós (középen) Virágh Judit hitközségi elnök és Temesváry Tibor elnökhelyettes társaságában (Fotó: pP)

Az előadó arra kereste a választ, hogy egy közösség hogyan erősödhet meg és válhat uralkodó hatalommá. Illetve, hogy egy-egy fontos személyiségnek mi volt a motivációja, milyen környezetben ténykedett, milyen erőforrások álltak rendelkezésére, és hogy cselekedetei által jó vagy rossz irányba fordult-e a társadalom. Egyáltalán miképp tudjuk ezt ennyi idő távlatából értékelni.

A következő előadásra március 16-án kerül sor, a téma akkor az újkori Európa világhódító szerepe, és az európai kultúrájú országok sorsa lesz. Március 30-án pedig az írás kultúraformáló szerepéről és a könyvek világáról hallhatnak érdekességeket a résztvevők.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK