2023.06.08., csütörtök - MedárdZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Távmeghallgatás és beszédleírógép

2019. március 28. csütörtök, 17:41
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Összbírói értekezlet keretében értékelte a 2018-as évet a Zalaegerszegi Törtvényszék. Az esemény előtt sajtótájékoztatót tartottak, melyen részt vett dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírói Hivatal elnökhelyettese és dr. Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke is.

A Zalaegerszegi Törvényszék tavalyi évéről dr. Sorok Norbert elnök számolt be. Mint fogalmazott: 2018 egyértelműen a digitális bíróság évének nevezhető, nemcsak helyben, hanem országos szinten is. Manapság már a bíróságoknak is szembe kell nézniük a kor kihívásaival, emiatt komoly eszközfejlesztést hajtottak végre. Tavaly egy Országos Digitális Nyílt Nap keretében be is számoltak az újításokról: a résztvevők többek között megismerkedhettek a beszédleíró-szoftverekkel is. Ezeket a kezdetekkor épp a zalaegerszegiek tesztelték és népszerűsítették a többi bíróság felé.

A digitalizáció a bíróságoknak is fontos

Az elnök örömtelinek nevezte, hogy 55 darab mobileszközzel (laptopok, táblagépek, e-book olvasók) is gyarapodtak. Az elektronizáció, valamint az e-akták rendszere miatt így sok munkatárs számára lehetővé válik az otthoni munkavégzés. Szintén előrelépés a ViaVideo projekt, ami annyit jelent, hogy távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermeket alakítottak ki a Zalaegerszegi Törvényszéken, valamint a nagykanizsai- és a lenti járásbíróságon.

Dr. Gyarmathy Judit, dr. Sorok Norbert és dr. Túri Tamás a sajtótájékoztatón

Sorok Norbert elmondta: tavaly összesen közel 25 ezer peres- és nem peres ügy érkezett a bíróságra. A befejezett ügyek száma pedig majdnem elérte 26 ezret. Ebből az látható, hogy pozitív az arány, vagyis több ügyet sikerült befejezni, mint amennyi beérkezett. 2018-ra amúgy az ügyérkezés csökkenés volt jellemző. Ennek háttere a jogszabályi változásokban keresendő: inkább az elterelést preferálják. Vagyis az igazságszolgáltatás még azelőtt próbál a felekkel megegyezni, hogy bírósági ügy lenne valamely konfliktusból. Elhangzott: a járásbírósági ügyek 90 százaléka, a büntetőperek 80 százaléka egy éven belül befejeződött. Ezzel a Zalaegerszegi Törvényszék országos szinten a harmadik helyen áll a rangsorban.

A tavalyi esztendőben több beruházásra is sor került. A már említett eszközfejlesztéseken túl lezajlott a törvényszék C épületének kapufelújítása, ezenkívül jelenleg is folyik a bíróság egész épületének alagsori vízszigetelése. De a megye nagykanizsai, keszthelyi és lenti járásbíróságain is történtek rekonstrukciók.

A nyitott bíróság programon 2018-ban összesen 5315-en vettek részt, az ügyfélszolgálatot 9376-an keresték fel. A bíróság munkatársai részt vettek több jótékonysági rendezvényen és nemzetközi kapcsolatokat is kiépítettek. Többek között szlovén, horvát és osztrák bíróságokkal. Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat programja keretében szeptemberben öt szlovén bíró vendégeskedett Zalaegerszegen, majd a muraszombati bíróság látta vendégül az itteni kollégákat.

A nyitott bíróság program keretében több mint ötezren vettek részt a különböző rendezvényeken

A nemzetközi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta dr. Gyarmathy Judit is. Mint mondta: országos szinten összesen 28 külföldi partnerbírósággal van kapcsolat. Rendszeresek az országok közötti képzések, tanulmányutak; a részvételre ösztönzik is a kollégákat. A digitalizációval kapcsolatban elmondta: a ViaVideo projekt során eddig 72 végpont épült ki országszerte. Az a cél, hogy idén ezt további 112-vel bővítsék. Így a tanuk kihallgatása távolról, interaktív formában is megtörténhet, megspórolva a felesleges utazást.

A sajtótájékoztatón dr. Túri Tamás a Pécsi Ítélőtábla és a Zalaegerszegi Törvényszék közötti szoros szakmai együttműködésről is beszámolt. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK