2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tisztelgés a tábori lelkész előtt

2023. szeptember 03. vasárnap, 13:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Gasparich Márk Kilit ferences szerzetes, az 1848–49-es szabadságharc tábori lelkésze halálának 170. évfordulóján koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Zalaegerszeg önkormányzata a róla elnevezett utcában álló emlékművénél.

Koszorúzás Gasparich Márk halálának 170. évfordulóján

A Perczel Mór hadtest papjának életútját Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő idézte fel, megemlítve azt, hogy idén az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójára is emlékezünk. A Zala vármegyei Cikovlyán született Gasparich Márk Kilit a reformkori Magyarország közismert és népszerű hitszónoka volt. Horvát származása ellenére a magyarosodás híveként és az egyházi liberalizmus korai képviselőjeként hívta fel magára a figyelmet. Gasparich 1848 tavaszán faluról falura járt, és a földművesek számára anyanyelvükön magyarázta a polgári átalakulás előnyeit. A lakosságot a magyar kormány iránti hűségre bíztatta. Fegyverbe szólította a muraközi népet, s sorra látogatta a nemzetőrök táborhelyeit a határőrvonalakon. Az 1849. április 3-i szenttamási ütközetben ő vezette rohamra a szerb tábort bevevő magyar honvédeket. Az ütközet után Perczel Mór címzetes őrnaggyá nevezte ki. A szabadságharc leverését követően nem emigrált, az önkényuralom elleni szervezkedés egyik mártírja lett. 1853-ban, 170 évvel ezelőtt Pozsonyban végezték ki. A szabadságharc elszánt és szomorú sorsú katonája előtt nekünk, zalaegerszegieknek is le kell róni kegyeletünket, hangsúlyozta Böjte Sándor Zsolt.

Dr. Vándor László és Böjte Sándor Zsolt

Gasparichnak 1894 szeptemberében állítottak emlékművet Perlakon (ma Prelog, Horvátország), amit 1918 végén a bevonuló szerbek ledöntöttek. 1945 elején, amikor Perlak ismét Jugoszlávia része lett, az emlékművet újra eltávolították. Dr. Vándor László régész, nyugalmazott múzeumigazató elmondta, hogy a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület, amelynek elnöke volt, határozta el az emlékmű városba hozatalát. Korabeli rajzok és fotók alapján készült el rekonstruált változata. Az egykori perlaki obeliszk mását 1998 októberében állították fel a Gasparich és az Ola utcák sarkán, a ferences templom szomszédságában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK