2021.06.13., vasárnap - Antal, AnettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Trianon okairól és keserveiről

2018. június 05. kedd, 17:43
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

A nemzeti összetartozás napján

A fenti adatokról is elhangzott ízelítő a nemzeti összetartozás emléknapján. Ünnepi megemlékezésében a keszthelyi ünnepség szónoka, Raffay Ernő történész, a magyar királyság etnikai belső viszonyainak megváltozását, a demográfiai helyzet alakulását, a francia érdekek erős érvényesülését és a migrációt nevezte meg Trianon legfőbb okának. Az 1920-as népszámlálás szerint 7,9 millióra olvadt az ország lakossága. A szerződéssel a történelmi Magyarország kétharmadát elcsatolták, ahol megközelítőleg 3,3 millió magyar élt. A történész hozzátette a kereszténységnek erős nemzetfenntartó ereje van. Végezetül a professzor idézte Papp-Váry Elemérné Sziklay Szerénát: Magyar, legyen hited és lészen országod!

A megemlékezésen versekkel, dalokkal szerepeltek a Helikon versmondókör tagjai: id. Kalapos István, Halmos Eszter, Kulcsárné Fullár Melinda és Kis Gábor. A résztvevők a program zárásaként a Várkertben álló kettős kereszthez rakták le a megemlékezés koszorúit, virágait és mécseseit.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK