2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tűzgátló ajtók, látszóbordás üvegfal

2023. december 05. kedd, 18:47
Szerző: Vadas Zsuzsa; Fotó: Katona Tibor
A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház diagnosztikai tömbje a vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére és felújítására kiírt EFOP-os pályázati forrásból valósulhatott meg, mintegy 746 millió forint ráfordítással. Dr. med.habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató szólt a részletekről az avatási ünnepségen.

Elkészült a kórház diagnosztikai épületének felújítása

Felidézte: az épületet 1985-ben adták át, a homlokzatok modern, üvegborítású függönyfalat kaptak. Az évtizedek múlásával azonban éppen ez okozta a problémákat. Télen „szökött” a meleg, nyáron felforrósodott a déli oldal, az utóbbi időben pedig állandósultak a beázások. A munkaterületet ez év áprilisában adták át a kivitelezőnek, és a beruházás a tervezett 12 hónap helyett 7 hónap alatt valósult meg. Az épület teljes függönyfalának és nyílászáróinak cseréje nem szintenként haladva valósult meg, hanem függőleges irányban, ez volt a beruházás leglátványosabb eleme. Az energetikai korszerűsítés során teljes homlokzati és lábazati hőszigetelést kapott a tömb. A rendelőintézet és a diagnosztikai épület közötti lépcsőház üvegezésének cseréje is a projekt része volt, füstelvezető ablakokat, új fotocellás ajtókat építettek be. Eddig a rendelőintézet felöli oldalon nem voltak tűzgátló ajtók, most ezek is beépítésre kerültek.

A lapostető összesen 1287 négyzetméternyi felületen kapott új hő-és vízszigetelést -folytatta dr. Gasztonyi Beáta. – A műszaki tényezők mellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a beruházás egyaránt javítja a betegellátás színvonalát és a kollégák  munkahelyi életkörülményét.

Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett, hogy 1848-ban a régi Ispita épületében 12 ággyal indult el a kórházi ellátás Zalaegerszegen és bár soha nem volt a város fenntartója a kórháznak, szoros az együttműködés az önkormányzat és az idén 175 éves intézmény között. Szólt arról is, hogy egyszerre hét projekt zajlott és zajlik a megyei kórházban, ezt figyelembe véve mintegy 3 milliárd forint értékű felújításról és eszközbeszerzésről beszélhetünk. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság Pályázati és Projektkoordinációs Igazgatóságának vezetője, Srágli Attila kiemelte: olyan beruházásokra törekszenek az egészségügyi intézmények, hogy a betegek érdekei mellett figyelnek a dolgozók munkakörülményeire is. A jövőben is törekszenek a hasonló fejélesztésekre.

Az átadási ünnepség vendége volt Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium  energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, aki reményét fejezte ki, hogy zöld utat kap Magyarország támogatása az európai uniós helyreállításai alapból, így több száz milliárd forint értékű energiahatékonysági beruházás valósulhat meg. Mint fogalmazott, a zalaegerszegi kórházban megvalósított beruházásokhoz hasonlókra van szükség, hogy észszerűbbé váljon az épületek energiafelhasználása és csökkenjen a károsanyag kibocsátás. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK