2020.10.22., csütörtök - El?dZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fejlesztik a balatoni viharjelzőrendszert

2019. április 03. szerda, 19:15
Sajtóközlemény
Április elsején hivatalosan is megkezdődött a viharjelzőszezon, a jeles nap ezúttal a Katasztrófavédelmi rendszerek a Balaton régió területén elnevezésű uniós projekthez kapcsolódó eszközátadással egészült ki. Ennek is köszönhetően a legmodernebb eszközök vigyázzák a Balaton környékén élők és a nyaralók biztonságát.

Első sorban Wéber Antal Somogy megyei, Dányi Béla Veszprém megyei és Egri Gyula Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató

Október végéig az ország négy taván folyamatosan működnek a viharjelzők, amelyek között a Balaton közepére telepített, új, innovatív berendezés Európában egyedülálló fejlesztés – közölte Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője . A viharjelzőszezon nyitó napján Siófokon mutatta be a katasztrófavédelem azokat a kétéltű speciális mocsárjárókat, amelyek a továbbiakban Somogy, Zala és Veszprém megye katasztrófavédelmi igazgatóságain szolgálnak majd. A projekt keretében két gépjármű is megújult, ezek Balatonboglár és Balatonfüred önkormányzati tűzoltóságának járműparkját gyarapítják.

„Mérföldkő ez a mai nap” – fogalmazott Bartók Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese. A siófoki kikötőből kifutott hajón megtartott tájékoztatójából kiderült, hogy a projekt egymilliárdos összköltségéből egyebek mellett további új járműveket, mentőeszközöket, speciális felszereléseket szerez be a katasztrófavédelem, amelyek biztonságosabbá teszik a Balaton környékén élők és tartózkodók mindennapjait. Az ezredes hangsúlyozta, hogy rövidebb idő alatt, modernebb felszereléssel érkezik majd a segítség. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelem az önkormányzati tűzoltóságok fejlesztésében is részt vállal, és az uniós projektből is jut a fejlesztésükre.

A közös felelősségről beszélt előadásában dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, aki elmondta, hogy a tavi viharjelzés 1934-ben indult, az azóta folyamatosan korszerűsödő eszközparknak köszönhetően egyre pontosabbak az előrejelzések. Az elnök arról is említést tett, hogy egyre több tömegrendezvénynek ad helyet a vízpart, és ezek résztvevőinek száma is évről évre emelkedik, így egyre nő mindazok felelőssége, akik az ő biztonságukért dolgoznak.

Az elhangzottakat egészítette ki Verb István rendőr alezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője, aki elmondta, a korábbi években nem volt olyan baleset, amely a jelzőrendszer hibájára lett volna visszavezethető.

A rendezvény nem zárja le a Balaton régió fejlesztését célzó projektet, hiszen év végéig még számos új eszközzel és felszereléssel gyarapodik a katasztrófavédelem. Egyebek mellett erdőtűz oltására is alkalmas teherjáró gépjárműveket, jégről mentő eszközöket, búvárfelszereléseket és más speciális eszközöket szerez be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK