2024.04.13., szombat - IdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újgenerációs eszközt kapott a Szent Rafael Kórház katéteres laborja

2024. február 29. csütörtök, 16:36
Szerző: V.Zs.; Fotó: Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház
Közel 300 millió forintos belügyminisztériumi támogatással megújult a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház katéteres laborjának eszközparkja. A beruházás részleteiről sajtótájékoztató keretében szólt Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató, dr. Lupkovics Géza orvosigazgató, osztályvezető főorvos, Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő.

 Kétezer beavatkozás évente

A főigazgató utalt arra, hogy az elmúlt években több, az országban egyedülálló fejlesztések valósultak meg a kórházban. Amire pedig nagyon büszkék, hogy a kilencvenes évek elején bevezetésre került a 24 órás betegellátás, ami azt jelentette, hogy a szívinfarktuson átesett betegek, a nap 24 órájában ellátásra kerültek, ezzel csökkentve az életveszélyes állapotot. A katéteres laborban egy 17 éves eszköz állt rendelkezésre, az évi 2000, összesen 34 ezer vizsgálatra, a kardiológiai osztályon. A berendezés működése már nem volt megbízható, leamortizálódott, ezért szükség volt egy új, korszerű műszerre, melyet most a kórház  illetve az idén 30 éves kardiológiai osztály megkapott.

Alapos ellátásban részesülnek azok a betegek, akiknél az új szívkatéteres eszközzel végzik a beavatkozásokat – monda dr. Lupkovics Géza, a kardiológiai osztály vezető főorvosa. Hozzátette: a régi már nem volt biztonságos, előfordult, hogy leállt, így a vizsgálatot egy másik laborban kellett folytatniuk. Reméli, ilyen többé nem fordul elő. Ami biztos, hogy kitűnő a képminősége az új röntgenkészüléknek, precízebb felvételt látnak a szívkoszorúerekről, és a vizsgálat során döntenek arról, hogy a továbbiakban milyen ellátásra van szüksége a betegnek. A főorvos elmondta azt is, hogy míg tíz évvel ezelőtt 60-80 ezer szívinfarktuson átesett beteget tartottak nyilván, a korszerű kardiológiai eszközöknek és vizsgálatoknak köszönhetően ez a szám a felére csökkent. 

Balaicz Zoltán a sajtóeseményen felidézte a közelmúlt kórházi fejlesztéseit. Kiemelte, hogy a kardiológia és a szívsebészet az intézmény két vezető szakterülete, amelyben a legmagasabb progresszivitással végzik a betegellátást. Évente körülbelül kétezer katéteres beavatkozás történik, melyek közül 1200 tervezett, további 700-800-ra pedig panasz esetén, soron kívül, azonnal kerül sor. Vigh László gratulált a sorozatos kórházi fejlesztésekhez. Fontosnak tartja a betegellátás színvonalának folyamatos emelését, az életminőség javítását.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK