2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ukrajnából menekült diákok rajzai az Art Moziban

2024. február 25. vasárnap, 11:25
Szerző, fotó: V.Zs.
Az orosz–ukrán háború kirobbanásának második évfordulója alkalmából az ukrán Litera egyesület Magyarországra menekülő gyerekek rajzait hozta el Zalaegerszegre. Mintegy kétszáz rajzból válogattak, az Art Moziban mintegy ötven alkotást láthatnak az érdeklődők.

 A háború gyerekszemmel

Mint elhangzott, Zalában-, Vas és Veszprém megyében sok diákot befogadtak, segítséget nyújtva az oktatásukhoz az elhelyezkedésükhöz.  A kiállítás célja, hogy megmutassa, hogyan látják a gyerekek a háborús helyzetet. A rajzok kifejezik az érzéseiket, érzelmeiket, honvágyukat és békevágyukat. A háború elől menekülők közül nagyon sokan élnek most Magyarországon, Zalában is, és fontos hogy kicsit felszabaduljanak és boldogok legyen itt. 

Velkey Péter kulturális főtanácsadó arról beszélt a kiállításmegnyitón, hogy az emberiség története tele van háborúkkal, melyeket aztán békésebb időszakot követnek. Ma is folynak háborúk a világban, de ha a közelünkben történnek fegyveres konfliktusok, mint az orosz–ukrán háború, az jobban megérinti az embert, közelebbről érzékeli a történéseket.

Utalt arra az eseményre, amikor két évvel ezelőtt Zalaegerszegre érkeztek menekült gyerekek, és fogadták őket. Figyelnek rájuk azóta is. Magyarországnak a béke az érdeke és ennek szellemében teszik a dolgukat – fogalmazott.

A kiállítás március 18-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK