2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ülésezett a Zala Megyei Területi Településrendezési és Építészeti-Műszaki Tervtanács

2021. április 12. hétfő, 16:15
Közlemény
A Zala Megyei Területi Településrendezési és Építészeti–Műszaki Tervtanács 2021. április 8-án tartotta soron következő rendes ülését a zalaegerszegi Megyeháza Deák termében, amelyen dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Lengl Zoltán állami főépítész, valamint a tervtanács tagjai vettek részt.

Dr. Sifter Rózsa köszöntőjében elmondta: a Zala Megyei Kormányhivatal 2015. április 1-jétől látja el az állami főépítészi feladatokat, amikor a korábbi több megyére vonatkozó illetékességet megyei szintre osztották szét. A feladatellátáshoz kapcsolódóan a Zala Megyei Területi Településrendezési és Építészeti-Műszaki Tervtanács 2015. november 20-án alakult meg. Az akkori hatáskörnek megfelelően a tervtanács feladata – a településrendezési eszközök megalkotásának és módosításának előzetes véleményezésén túl –, a másodfokú építéshatósági engedélyezési eljárásokhoz kapcsolódott. 

A 2020. április 1-jével bevezetett egyfokú közigazgatási hatósági feladatellátás következtében a testületnek a tavalyi évben kizárólag a településrendezési eszközök véleményezésében, és a korábbi időszakból még áthúzódó másodfokú eljárásokban volt hatásköre – folytatta a kormánymegbízott.
Majd hangsúlyozta: az idei év januárjában bevezetett változások következtében mind az országos, mind pedig a területi építészeti-műszaki tervtanácsok többletfeladatot kaptak. A kiemelten védett műemlékeinkkel kapcsolatban – mint például a keszthelyi Festetics kastély, a türjei prépostsági templom és premontrei rendház – valamennyi hatósági feladathoz kapcsolódó előzetes szakmai véleményezést az országos tervtanács végzi, ugyanakkor a védett műemlékekhez, valamint a műemlék környezetében és a műemléki jelentőségű területen az új és meglévő épületek építési tevékenységéhez kapcsolódó építészeti tervek vonatkozásában a területi tervtanácsok fognak véleményt alkotni és javaslatokat tenni. 
Várható szép és jelentős feladatai lesznek a területi tervtanácsnak, mint például a zalaegerszegi volt Korona szálló épület felújításának engedélymódosítása, a korábban helyőrségi klubként működő volt Gráner-ház, valamint a keszthelyi Balaton szálló emblematikus épületeinek felújításához kapcsolódó tervek előzetes véleményezése, a tervezési folyamat szakmai támogatása – részletezte a jövőbeli terveket a kormánymegbízott.

A megnövekedett feladatok miatt szükségessé vált új tagok felvétele is a tanácsadó testületbe. Az ülésen a tervtanács tagjai elfogadták az ügyrend módosítását, amely a feladatkör módosítása, illetve a gördülékenyebb és hatékonyabb ügymenet biztosítása miatt vált szükségessé. 
A tanácsadó-véleményező testület tagjai (10 fő), olyan – a területi építész és mérnöki szakmai kamara által ajánlott, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott által felkért – építészek, akik a településrendezésben illetve az építészeti-műszaki tervezésben kiemelkedő, magas szintű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek.  A kérelmek elbírálásának vonatkozásában az állandó tagok mellett az önkormányzati főépítész és az országos főépítész által delegált tag is részt fog venni az egyedi ügyek elbírálása során. 
A tervtanács elnöki feladatait az állami főépítész látja el, illetve a feladatellátás támogatását – munkaszervezeti szinten – a Zala Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Irodája fogja végezni. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK