2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Városi uszoda, közösségi közlekedés

2021. december 21. kedd, 17:19
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Az idei év utolsó testületi ülésén a két legfontosabb téma a városi uszoda helyzete és a közösségi közlekedés jövője. A részletekről a már szokásos Zeginfó keretében számolt be Balaicz Zoltán polgármester.

A zalaegerszegi közgyűlés döntéseiről

Elmondta: az új uszoda, tanuszoda és városi strand terveit, valamint 2019-ben elindult megépítését a közgyűlés egyhangúlag, minden kormánypárti és ellenzéki képviselő igen szavazatával támogatta. Az állami beruházással épülő uszodát az állam fogja fenntartani és működtetni, így mindez nem az önkormányzat költségvetését terheli.

Az önkormányzat a költségvetés szerint az eddigivel megegyező összeggel hozzájárul ahhoz, hogy a zalaegerszegi lakosoknak kedvezményes legyen a belépők és a bérletek ára, valamint a Zalaegerszegi Úszó Klub edzéseihez és versenyeihez szükséges sávokat is biztosítják.

A közgyűlés tárgyalta a Volánbusz Zrt. 2020. évi tevékenységét bemutató előterjesztést. Ebben az évben 800 millió forintos ráfordítással 6 új csuklós Mercedes buszt vásárolt Zalaegerszegnek az állami Volánbusz. 2022-ben 11 új elektromos (nem csuklós) buszt szereznek be a klímavédelmi elképzeléseknek megfelelően. A helyi autóbuszállomány átlagéletkora ezzel 7,7 évre csökken jövőre. A zalai megyeszékhelyen összesen 35 autóbusz végzi a szolgáltatást. Ugyanakkor, míg a 26 ezer zalaegerszegi családra 1998-ban még csak 16 ezer gépjármű jutott (10 ezer családnak autója sem volt), addig 2020-ban már 35 ezer gépjármű volt a városban. Ennek következtében radikálisan csökkent a helyi tömegközlekedést igénybe vevők aránya. A nyugdíjasok ingyen, a diákok pedig kedvezményesen utaznak. A múlt évben a koronavírus világjárvány miatt további 30 százalékkal kevesebben utaztak autóbusszal, mint 2019-ben. Így a Volánbusz bevétele csak félig fedezi a szolgáltatás egész éves költségét. A veszteséget azonban az önkormányzat finanszírozza. Ez 10-15 évvel ezelőtt 125 millió forint volt, 2020-ban már 509 millió forint, ez a teljes iparűzési adóbevétel 12, 5 százaléka. A 2021-es évre vonatkozóan a veszteség biztosan ennél is magasabb lesz – tette hozzá a polgármester.

Ugyanakkor bízik abban, hogy a következő években újabb autóbuszokat is beállít majd a helyi közlekedésbe a Volánbusz, hiszen a város önkormányzata jelentős, és növekvő anyagi terhet vállal magára. 

A közgyűlésen döntés született arról, hogy a temetői, temetési szolgáltatási díjak 2022-ben nem emelkednek, úgyszintén a gyepmesteri szolgáltatások díjai sem. Döntés született arról, hogy a Vásárcsarnok mellett felépült Göcseji Tudásközpont – Helyi Termék Piac fenntartását és működtetését nem adja ki külsős magánvállalkozásnak, hanem a Vásárcsarnok szervezetén belül, önkormányzati fenntartásban fog működni. A közétkeztetést végző Hungast Kft. arról tájékoztatta a közgyűlést (fogyasztói árváltozás miatt) hogy a nyersanyagárat és a rezsiköltséget 9,6 százalékkal megemeli. Új lakóterületet építene egy magánvállalkozó a volt laktanya egy részén, az Ebergényi úton. Az önkormányzati tulajdonban lévő telket 56,6 millió forintért értékesíti az önkormányzat. 

Kitüntetésekről is döntött a testület. Innovációs Díjban részesül két cég, a Tungsram és a Magnetik.  Kultúra Mecénása Díjat az Euro Geo Kft. kapja, míg a kétévente esedékes Keresztury Dezső Díjat Dávidházi Péter irodalomtudósnak, akadémikusnak ítélte a közgyűlés.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK