2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Védelem, biztonság, modern hadsereg

2019. július 19. péntek, 13:56
Szerző: Vadas Zsuzsa; Fotó: ifj. Vigh László
A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderő-fejlesztési Programot ismertette dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter Zalaegerszegen, a megyei kormányhivatalban. Az elmúlt 25 év legnagyobb és legátfogóbb honvédelmi programját ismerhették meg a megjelent szakemberek és polgármesterek. A minisztert dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke fogadta.

A honvédelmi tárca vezetője többek között arról beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van korszerű, modern, ütőképes honvédségre. Az ország, az emberek biztonságát garantálni kell, de nem csak a katonák és fegyverek erejével kell védeni, a kereteket a területi védelmi igazgatással kell kialakítani. A magyar haderőfejlesztés kapcsán nem háborúra készülünk – hangsúlyozta a miniszter –, hanem arra, hogy képesek legyünk megvédeni a békét. Szeretteink, értékeink és hazánk megvédése a legfontosabb.

 Benkő Tibor honvédelmi miniszter Zalaegerszegen

Szólt arról, hogy megjelent az úgynevezett „hibrid hadviselési forma”, ami nemcsak a katonákra, az országra, de a közigazgatás működésére is ki tudja terjeszteni a hatását, vagyis ma már a kibertérben is zajlanak hadműveletek.  A 21. század egyik komoly kihívásának nevezte az informatikai rendszerekre leselkedő veszélyeket, ezért ezen a területen nem elég folyamatosan lépést tartani, de elébe is kell menni a problémáknak. Kifejtette: a biztonságra veszélyt jelentenek jelenleg az észak-afrikai, közel-keleti, ázsiai instabil államok, vagy a 2015-ben kicsúcsosodott migrációs hullám. A NATO is két veszélyeztetettségi irányt jelöl meg, kelet felöl Oroszországot, délről pedig az instabil afrikai, ázsiai, közel-keleti államokat, ami az illegális migrációt is magában foglalja. A miniszter hangsúlyozta: Magyarország számára a déli fenyegetettség az elsődleges, a Nyugat-Balkánon ugyanis még ma sincs béke.

A haderőfejlesztés technikai oldaláról szólva elmondta: 20 könnyű helikoptert vásárolt az elmúlt évben a Magyar Honvédség, és 16 nagyobb teljesítményű beszerzése is folyamatban van. A hazai fegyvergyártás fontosságát is megemlítette, mint fogalmazott a hazai hadiipar képes pisztolyokkal, géppisztolyokkal, gépkarabélyokkal és mesterlövő fegyverekkel ellátni az országot. Szeretné, ha az érintettek a magyar piacról beszerzett fegyvereket használnák.

Benkő Tibor beszélt még a katonai életpálya fontosságáról, a katonák anyagi megbecsüléséről, folyamatos képzésükről. Jelenleg hazánkban 8 ezer 700 tartalékos katona van.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK