2024.02.29., csütörtök - ElemérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Védőszentjük előtt tisztelegtek

2022. május 03. kedd, 17:46
Szerző és fotó: Antal Lívia
Szent Flórián napja alkalmából tartott tűzoltónapi ünnepséget a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búcsúszentlászlón, a Szent-László templomban. A rendezvényt indító szentmisén megemlékeztek az elhunyt tűzoltó bajtársakról, és azokról is, akik szolgálatteljesítés közben veszítették életüket. Az eseményen kitüntetéseket adtak át, majd megkoszorúzták a tűzoltók védőszentjének szobrát a templom előtt parkban.

A megyei tűzoltónapon elismerték a kiemelkedő teljesítményt nyújtókat

Az ünnepségen elsőként Nagy Bálint, a 2. választókerület országgyűlési képviselője szólt a jelenlévőkhöz. Kiemelte, a hivatásos és önkéntes tűzoltók garantálják a megye lakosainak biztonságát, mindig lehet rájuk számítani, ezért köszönet és hála illeti őket. Vigh László, az 1. választókerület országgyűlési képviselője gratulált Egri Gyulának, akit dr. Áder János köztársasági elnök május 4-i hatállyal tűzoltó dandártábornokká nevezett ki. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója 2012 júliusa óta áll a szervezet élén. Valamennyi beosztásában olyan munkát tett le az asztalra, amelyre méltán lehet büszke a megye közössége. Kiemelte továbbá, hogy a magyar, köztük a zalai tűzoltók immáron több mint 150 éve az egyik legnagyobb társadalmi elismertségnek örvendenek, hiszen bárhova, bármikor önzetlenül és legjobb tudásuk szerint sietnek segíteni, ha kell, életük kockáztatásával együtt.

Ez így volt a május 3-i ünnepség ideje alatt is: egy zalaegerszegi és egy lenti hivatásos egység kigyulladt épületek oltásán dolgozott Lickóvadamoson.

Egri Gyula tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató kifejezve valamennyi bajtársuknak a köszönetét úgy fogalmazott: „Arra esküdtünk, hogy követjük Szent Flórián eszméjét, és tesszük mindazt, amit az emberség, a tisztesség, a becsület ma is megkövetel. Ez a tűzoltói hitvallás lényege. Van, aki önkéntesen teszi, van, aki hivatásból. Van, aki bevetésre indulva, van, aki az íróasztal mögül. Ebben nincs különbség, hisz az áldozat, a bajba jutott ember csak azt érzi, hogy érkezik a segítség.”

Varga Béla, Prepok Attila, Cseresznyés Dániel, Egri Gyula, Horváth Zsolt Ferenc, Lengyel László, Kemény Csaba és Horváth János.

A dandártábornok felidézte az elmúlt tíz év legnagyobb beavatkozásait, megemlítve többek között a megye legsúlyosabb árvizét, amit a 2014 szeptemberében következett be a Mura-folyó és a Principális áradása miatt, valamint az „évtized tűzesetét”.  2017 júniusában a General Electric nagykanizsai gyárában több ezer négyzetméteren keletkezett raktártüzet hét óra alatt, megfeszített munkával oltották el a tűzoltók.

Koszorúzás: Vigh László, Egri Gyula és Nagy Bálint

Az ünnepségen kiemelkedő szakmai munkájáért elismerést vehetett át a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából Lengyel László tűzoltó alezredes, a Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi kirendeltség állományából Horváth János címzetes tűzoltó törzsőrmester, és Varga Béla, a lenti parancsnokság címzetes tűzoltó zászlósa, a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományából Cseresznyés Dániel tűzoltó hadnagy valamint a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományából Horváth Zsolt Ferenc címzetes tűzoltó törzsőrmester. Oklevelet kapott Prepok Attila tűzoltó alezredes, a nagykanizsai kirendeltség polgári védelmi felügyelője, valamint Kemény József nyugállományú polgári védelmi ezredes. Az oklevelet távollétében fia, Kemény Csaba tűzoltó őrnagy vette át.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK