2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vérvétel kizárólag egyeztetett időpontban

2019. január 17. csütörtök, 18:54
Szerző és fotó: Antal Lívia
Február elsejétől kizárólag napra, órára, percre előjegyzett időpontban fogadják a beutalóval vérvételre érkező pácienseket a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház Rendelőintézetének laborjában. Ezzel az intézkedéssel együtt a sorszámkiadás megszűnik. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette a kórház vezetése.

Nyugodtabb várakozás, egyenletesebb munkavégzés

Dr. Halász Gabriella főigazgató felidézte, hogy az időpont-egyeztetés lehetősége már közel két éve biztosított a laborban. Bár az ezzel élők száma folyamatosan növekszik, de még mindig nem haladja meg a betegforgalom harminc százalékát, ami naponta 250 és 570 fő közé tehető. Ez a nagy tömegben való várakozás több veszélyt hordoz magában a betegek és a munkatársak számára egyaránt. Egyrészt kockázatot jelent a cseppfertőzéssel terjedő betegségek okán, különösen az influenzás időszakban. A nyári meleg sem kedvez, hiszen naponta fordulnak elő rosszullétek, sőt újraélesztésre is sor került már. Nem elhanyagolható a munkatársak leterheltsége sem. Óriási nyomást jelent a reggeli órákban már megtelt laborfolyosó, az innét érkező türelmetlenség, miután a betegeknek órákat kell várniuk a vérvételre.

A kórház vezetése ezen lehetetlen helyzet megszüntetése okán döntött az előjegyzett időpont mellett. Céljuk ezzel az, hogy a vérvétel ideje ne legyen több, mint 10-15 perc. Mindez a labor munkatársai számára egyenletesebb munkavégzést, míg a betegeknek nyugodtabb várakozást jelent. Kiszámíthatóbbat abban a tekintetben, hogy nem kell órákra parkolójegyet vásárolniuk, emelte ki a főigazgató.

Akik már eddig is előjegyzett időpontban érkeztek, 15 perc alatt túl voltak a vérvételen, akik sorszámot húztak, órákig vártak, fűzte hozzá dr. Oroszlán Tamás főorvos, igazgatási koordinátor. Elmondta, hogy az optimális vérvétel érdekében a napi betegforgalmat 370 főben, míg a rendelési időt 7 és 11 óra között határozták meg. A hét munkaállomáson továbbra is annyi létszámú asszisztens várja a betegeket, mint eddig. Felhívta a figyelmet, hogy a reggeli időpont csak a vércukor- és vérzsír mérésénél fontos, más esetekben (vérkép, májfunkció) nem szükséges éhgyomorral érkezniük a betegeknek. A sürgősségi vérvételnél a beutalón szerepelnie kell az aznapi vagy az előző napi dátumnak a sürgősségi jelzéssel együtt. Az előjegyzést kérők várhatóan 2-4 munkanapon belüli időpontot kapnak, a műtétre várók számára pedig külön kontingenst tartanak fenn.

Az igazgatási koordinátor arra is felhívta a figyelmet, hogy a székletmintát ezentúl csak a gyógyszertárakban beszerezhető higiénikus, zárható mintavételi tartályokban fogadja el a labor.

Vérvételre időpontot kérhet a háziorvos és a szakorvos is. Amennyiben a kapott beutalón nem szerepel dátum, akkor a rendelőintézet valamint a kórház főépületének betegirányítójában tehetjük meg ezt. Telefonon a 92/507-509-es, a 92/507-574-es, vagy a 92/507-568-as közvetlen számon tudunk egyeztetni. Regisztrálni lehet továbbá a www.zmkorhaz.hu honlap előjegyzés menüpontjában, a kért útmutatások szerint. A megjegyzés rovatban akár több időpontot is beírhatunk, melyre a választ 24 órán belül kapjuk meg e-mailben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK