2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Víztorony épül a Páterdombon

2023. június 07. szerda, 16:05
Közlemény
Címkék: Páterdomb
Évtizedek óta fennálló problémákra jelent megoldást az a hamarosan induló projekt, melynek köszönhetően végre Zalaegerszegen, a Páterdombon élő polgárok lakásaiban is megfelelő lesz a víznyomás, és ami a legfontosabb, egészséges és biztonságos ivóvíz áll rendelkezésre a városrészben.

A beruházással javul a víznyomás

A nagyszabású beruházás keretében víztorony épül, számos régi, elavult ivóvízvezetéket cserélnek újra, modernre, majd az érintett utakat aszfaltozzák. 

Zalaegerszegen, a páterdombi városrész magasabb területein évtizedek óta nyomás és vízminőségi problémákkal szembesülnek az ott élők. A többemeletes épületekből már az 1980-as években is jelezték a felső szintek lakói a víznyomás jelentős ingadozását, időnként az elégtelen nyomást. Az elmúlt 5 év során több mint 150 db lakossági panasz érkezett az érintett területről, mintegy 800 épületből, ennek harmada nyomásproblémára vezethető vissza. 
Gondot jelent emellett a vízminőség is, amit az elégtelen nyomás miatt a csőfalakról leváló biofilm-réteg okoz. 
Az említett problémák egy részének kiküszöbölésére több épületbe is egyedi nyomásfokozót építettek be, szükség volt azonban egy átfogó megoldására. 

Illusztráció (Forrás: Facebook/Páterdomb)

A településrész vízellátása a keleti vízműről történik, a szükséges víznyomást pedig a Jánkahegyi magaslati tároló biztosítja. Páterdombon a víznyomás szempontjából kritikus terület a Zalaegerszegi SZC Báthory István Technikum környéke, a Szegfű utca, a Báthory utca déli vége, különösen problémás a vízellátás a Báthory István u. 39. sz. 3 emeletes épületben. A Páterdombon jelentkező vízminőségi és nyomásproblémákat víztorony létesítésével lehet megszüntetni. A megoldásra egy pályázat nyújt lehetőséget.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021 szeptemberében a KEHOP-2.1.11 kódszámú felhívásra nyújtott be pályázatot és nyert 28 munkára támogatást. Ezek egyike a páterdombi nyomásövezet kialakítása. (támogatás intenzitása 70%, önerő 30%.) A beruházás keretében a szükséges nyomás biztosításához – a terület magas pontján, a Báthory István Technikum szomszédságában, önkormányzati területen, egy acélszerkezetű víztorony épül. Miután a toronyhoz tartozó ellátási terület mindenhol alacsonyabban van, az e módon ellátott nyomásövezet minden pontján nagyobb lesz a hálózati nyomás. Az így kialakítandó nyomásövezet függetlenül kell, hogy üzemeljen a Jánkahegyi tároló nyomásviszonyaitól, ezért az övezeti leválasztásokhoz 4 db csomópont is kiépül. A beruházás a Zalavíz Zrt. szakmai támogatásával, jóváhagyásával valósul meg, a cég a projekt megvalósításában koordináló szerepet vállal. Az előkészítő munkát jövő hét közepén kezdik meg a szakemberek, és őszre be is fejezik. 

A víztorony, a nyomásfokozók, a közel 500 méternyi vízvezeték építése idejére kérjük és köszönjük a Páterdombon élők, a városrészben közlekedők megértését és türelmét!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK