2024.05.28., kedd - Emil, CsanádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vonyarcvashegy virágzó főidényre várakozik

2019. május 19. vasárnap, 14:22
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Vonyarcvashegy, a Nyugat-Balaton sport-, természet- és családbarát üdülőfaluja gőzerővel készül a főidényre. Évről évre igyekszünk maradéktalanul kiszolgálni a helyi lakossági igényeket, de odafigyelünk minden olyan észrevételre is, amit a községbe érkező vendégektől kapunk, hogy mindannyiunk számára élhető, komfortos és minőségi szolgáltatásokban is gazdag településként szerezzünk jó hírnevet bel- és külföldön egyaránt – foglalta össze Péter Károly polgármester, akivel elsőként a strand újdonságairól beszélgettünk.

– A strandon a járdák felújításával gyakorlatilag végeztünk. Hamarosan a napelemes közvilágítás is kész lesz. Beszerzünk új köztéri padokat, hulladékgyűjtő edényeket. Tervben van a take ball pálya melletti terület gumiszőnyeggel történő lefedése. A sportpályákat a húsvéti ünnepekre már felkészítettük. Elvégezzük a homokozást, új röplabda hálókat feszítünk ki, a vitorlás „viking” kishajók mellé árnyékolót szerelünk. A helyi fafaragók fából megalkottak egy különleges teknős térkompozíciót. E faragványra a 4-5 éves kicsinyek számára élményt adó csúzda lapot szerelünk. A strandi vállalkozókkal jó partneri kapcsolatot ápolunk. Közülük többen önállóan fejlesztik a saját vendéglátóhelyüket. Lesz teraszbővítés, teraszhelyiség lefedés is. Ahogy az önkormányzat is minden évben költ a strandra, úgy a vállalkozók is fontosnak gondolják a megújulást, a minőségi szolgáltatások nyújtását.

A strand mellett, mi üzemeltetjük a megye egyetlen szabadtéri moziját. Egy nagykanizsai mozis vállalkozó szórakoztató és közönségkedvenc filmek vetítését vállalta. A helyre ráfér egy felújítás, ezért pályázni fogunk a felújításra és az ülések modernizálására.  Nemcsak a szelektív szemétgyűjtést tartjuk fontosnak, de beszerzünk a strandra egy modern, elektromos hulladékszállító kis teherautót, ami kiváltja a gázolajos kistraktort. A Zalaispa a tavalyi 4950 forintos köbméterenként számlázott szemétszállítási díjat idén 9900 forintra emelte. A dupla díjjal nem akarunk kibékülni és további egyeztetéseket tartunk szükségesnek. A minimális áremeléseket a strandbelépőknél, mi sem kerülhettük el. A felnőtt jegy ezer, a diák és a nyugdíjas jegy ötszáz forintba kerül majd. A családi napijegy (két felnőtt két gyerek) ára 2500 forint lesz. A heti felnőtt jegyért 4.500, a diák és a nyugdíjas hetijegyért 2000 forintot kell fizetni, a családi hetijegy pedig 10.000 forintért lesz kiváltható.

– A polgármesteri hivatal épülete is megújul.
– A felújítás rohamléptekkel halad előre, hogy június végére azt is felavathassuk. Tavalyelőtt nyertünk el egy vidékfejlesztési pályázatot a hivatal modernizálására. A régi épület már ezer sebből vérzett. Adódtak hő- és tetőszigetelési, fűtési problémák is. Mintegy százmillió forint felhasználásával tervben van teljes tetőszerkezet csere, szigeteljük a héjazatot, átalakítjuk a kiugró ablakokat, kicseréljük a nyílászárókat, a külső homlokzat teljes hőszigetelést kap és megújítjuk a fűtési rendszert is. Az önkormányzat saját erőből gondoskodik az elektromos hálózat megújításáról is, hogy az alumínium áramvezetékek helyett most már szabványos rendszer működjék. Negyven százalék önerőt kell biztosítanunk a beruházáshoz, mert a pályázat első körében a közbeszerzést le kellett mondani, mert nem sikerült kivitelezőt találni. Sajnos az építőanyagok árának drágulása, a szakipari dolgozók hiánya okozott némi fejtörést, de második körben sikerült olyan vállalkozót találni, aki figyel a határidőkre és a minőségi munkavégzésre. Egy korszerű, energiatakarékos épület lesz a miénk, amelynek rekonstrukciója során a jövőre is gondolunk. Kiépítjük azokat a befogadó részeket, amik a napelemes hálózati rendszerhez szükségesek. Egy következő ütemben pályázatot adunk be ennek beszerzésére.

– Mi újság a nyári rendezvények háza táján?
– Illésné Major Julianna, a művelődési ház vezetője nyugállományba vonult és feladatkörét új szakemberként Farkas Tibor vette át. Vele is megpróbálunk olyan színvonalas rendezvényeket tartani, amit korábban már megszoktak a vendégek és a helybeliek. Végeztünk igényfelmérést és a programok sokszínűségéről nem mondhatunk le. A házi kézműves sörök fesztiváljára az elmúlt években megszokottnál jóval több kisvállalkozás jelentette be részvételét. A hagyományos borfesztivál is tömegeket mozgat meg jó és rossz időben is. A csemegeszőlő fesztivál, a 40 halász emléknap, a „ponty így jó” rendezvény is hagyományosan sikertörténet. Több olyan rendezvényt kértek jogosan az itt üdülők, ahol balatoni halat lehet kóstolni. Egy helyi vállalkozó abban fog segíteni, hogy ez a kívánalom is kielégítést nyerjen. A főútvonalak mentén elhelyezett, este megvilágított, dizájnos fogadó és üdvözlő információs táblák is hirdetni fogják a következő nagyrendezvény idejét, helyét.

– Úgy hírlik, hogy bölcsőde kialakításában is gondolkodnak.
– Amikor kilenc éve polgármester lettem 2110 állandó lakos élt a faluban, most már 2540 fő él Vonyarcvashegyen. Ebből is látszik, hogy a település közkedveltsége nem lanyhul. Az elmúlt évben született vonyarcvashegyi apróságok fényképeiből kiállítást nyitottunk a művelődési házban az anyák napi ünnepséghez kapcsolódva. Ott jelentettem be az édesanyáknak, nagymamáknak és dédiknek, hogy beadtuk a pályázatot egy két csoportos mini bölcsőde elindítására az óvoda épülete mellett. Azon dolgozunk, hogy a fotókon szereplő picinyek a 2020-21es évben elsőként birtokba vehessék a bölcsit. Már a látványtervek is elkészültek.

– Milyen további tervek megvalósítása van napirenden?
  – Három civil szervezetünk is jubileumot ül. A Balaton Art egyesület és a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület 20 éves, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar pedig 25 esztendős. A polgárőr egyesület tagjai és a sportegyesületek is remekelnek. Nyugdíjas szervezetünk kórust alapított. Az agilis Domina Balázs lett a horgászegyesület vezetője. A Vonyarc Marina jóvoltából vízi jártassági engedély nélküli elektromos kishajót is lehet bérelni. Tervben van mintegy 400 millió forint elköltésével termelői piac kialakítása, a Balatoni és erdei mondák birodalmának életre hívása, az új köztemető megközelítését szolgáló új út és járda elkészítése.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK