2020.07.16., csütörtök - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zala megye gazdaságfejlesztéséről

2019. szeptember 30. hétfő, 18:45
Szerző: XX
Címkék:
Az október 13-i választásokkal a 2014-ben megalakult megyei közgyűlés ciklusa is lezárul. Ebből az alkalomból számvetésre kértük dr. Pál Attilát, a Zala Megyei Közgyűlés elnökét.

- A Magyar Kormány növekedésbarát gazdaságpolitikájának is köszönhetően az eltelt öt évben Zala megye stabil fejlődési pályára állt.  Már épülnek azok az útszakaszok, melyek közlekedési szempontból alapjai lehetnek Zala megye hosszú távú fejlődésének. Az M70-es hiányzó szakaszának megépítésével a Budapestet és a szlovéniai tengeri kikötő várost, Kopert összekötő autópálya válik 2x2 sávon járhatóvá. Készülnek a Zalaegerszeg – Rédics - Lendva vasútvonal helyreállítását tartalmazó kiviteli tervek. Zalaegerszeg gyorsforgalmi összeköttetést kap az M7-es autópályával a Sármelléki repülőtér érintésével.

Közel 5 milliárd forintból valósul meg Sármelléken az a képző központ, amely Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiájának része. A Balaton fejlesztésére jutó 300 milliárd forint egy részéből a zalai partszakasz is megújul. A Mura program keretében Nagykanizsán és környékén komplex turisztikai elképzelés valósul meg. A megye gazdasága nemcsak igazodik az országos folyamatokhoz, hanem több területen is élenjáró. A Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya és a kapcsolódó beruházások, az 5G telekommunikációs hálózat kiépítése, a nagykanizsai ipari park bővítése számos vállalat érdeklődését keltették fel. Az előbbiekben felsorolt milliárdos fejlesztések mellett megújultak olyan épületek, intézmények is, amelyek a kistelepüléseken élők mindennapjaiban töltenek be meghatározó szerepet: bölcsődék, óvodák, iskolák, orvosi rendelők kaptak nemcsak csinosabb külsőt, de üzemeltetésük is energiatakarékossá vált. 
Azonban továbbra is oda kell figyelni a kis és apró zalai falvak kérésére, vagyis hogy szükség van a megye út, mellékút és kerékpárút  hálózatának folyamatos felújítására, hiszen sok esetben ezek jelentik az egyetlen kapcsolódást a munkahelyeket, szolgáltatásokat biztosító nagyobb településékhez. 
A megvalósuló beruházások, mint például ipari parkok, energetikai megoldások, a közlekedés, az egészségügy, a gyermekelhelyezés feltételeinek javítása nemcsak munkát adnak a helyi vállalkozásoknak, de közvetve hozzájárulnak a gazdaság bővüléséhez és feltételrendszeréhez. Zala megyében is cél a hozzáadott érték növelése, ám ehhez megfelelően képzett munkaerőre van szükség. 

- Hogyan alakult a foglalkoztatás a megyében? Milyen eredményeket sikerült elérni a munkanélküliség csökkentése, illetve a vállalkozások munkaerő-szükségletének biztosítása terén?

- Az elmúlt években az álláskeresők száma – az országos folyamatokhoz hasonlóan - megyénkben is jelentősen csökkent. 2019. júliusában 6446 fő volt a bejelentett álláskeresők száma, ami 5,4%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. 
A fejlődő zalai gazdaság folyamatosan igényli a munkaerő rendelkezésre állását, ezért fontos, hogy olyan célcsoportokat is elérjünk, akik nehezen vonhatók be a munka világába. Ezt szolgálja a közel egymilliárd forint összköltségvetésű, 5 éves időtartamú Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum Megvalósítása elnevezésű megyei projektünk is, melynek végrehajtása eredményesen zajlik, hiszen időarányosan már eddig is több álláskeresőt sikerült bevonnunk, illetve munkához juttatnunk az előírtnál. Zala megye gazdaságában egyre nagyobb részarányt képvisel a turizmus, amelyet jól mutat, hogy 2018-ban 2.7 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, s az ide látogató vendégek száma is 2%-kal magasabb az előző évi hasonló időszakához képest. Magyarországon Budapest után Hévízre látogat a legtöbb turista a maga több mint 1.2 millió vendégéjszakájával, és előkelő helyet foglalnak el a megye további gyógyfürdőhelyei Zalakaros, Lenti, Kehidakustány, valamint a Balaton-part. Azon dolgozunk, hogy földrajzi adottságainkat kihasználva a fejlődő kerékpáros és zöld turizmus mentén helyzetbe hozzuk a megye kevésbé ismert, ám látnivalókban és tradíciókban rendkívül gazdag térségeit, kisebb településeit is.
A folyamatban lévő programokat figyelembe véve azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy történelmi pillanatokat élünk meg a megye lakóival közösen, hiszen nagyon ritka egy térség életében, hogy ilyen mértékű fejlesztési forrás egyszerre álljon rendelkezésre, mint jelenleg Zala megyében. 
Mindez nem valósulhatott volna meg a kormány, a zalai emberek, vezetők, vállalkozók összefogása nélkül. 

- Mit gondol a folytatásról? 

Feladat, munka van bőven, amelyet még nem fejeztünk be. Hazai, nemzetközi pályázatok megvalósítása zajlik, az eredmények egy része az elkövetkező időszakban válik kézzelfoghatóvá. A Magyar Falu Program és a kisvárosoknak készülő projektek újabb szakaszát nyitják meg a beruházásoknak. Bízom benne, október 13-án felhatalmazást és támogatást kap a FIDESZ-KDNP listája a polgároktól a folytatásra, ezért is kérem, hogy minél többen éljenek a választás lehetőségével.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK