2024.07.18., csütörtök - FrigyesZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalabaksa templomát 30 éve építették

2022. augusztus 27. szombat, 15:11
Szerző és fotó: Antal Lívia
A templom építését felidéző, a benne résztvevők munkáját méltató emléktáblát avattak a Szűz Mária Világ Királynője Templom harminc éves jubileumi ünnepségén augusztus 27-én, Zalabaksán. A falu közössége, valamint a helyi, környékbeli, más országbeli iparosok, művészek összefogásából létesített új római katolikus templomot 1992. augusztus 23-án szentelték fel.

Emléktáblát avattak a jubileumon

Joós István, Kalamár Sándor, Kósa Tibor és Tüske József

Horváth Ottó polgármester felidézte, hogy az előző héten, augusztus 21-én püspöki szentmise keretében emlékeztek meg az építőkről, akik közül, mint mondta, sajnos nagyon kevesen vannak már köztük. Az emléktáblával valamennyi építőnek illetve az utókornak kívánnak emléket állítani.

Ez a nemes cél eggyé kovácsolta a falu közösségét, amelynek a mai napig együtt örvendezhetnek, amikor a templomba mennek. Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke most, mint az egyházközség elnöke osztotta meg ezeket a gondolatokat a jelenlévőkkel.  

Az emléktáblát Tüske József atya áldotta meg, aki fiatal plébánosként a templom 30 évvel ezelőtti felszentelésén is részt vett. Mint mondta, ahogy a család előtt, úgy a közösség előtt van egy nagy feladat, az összehozza közösség tagjait. Ezért jó visszaemlékezni, és tisztelettel gondolni azokra, akik megvalósították Zalabaksa nagy álmát. Felidézte, hogy a második világháború előtt is megvolt a szándék a templom létesítésére, amit a háború és az utána következő évek nem tettek lehetővé. Varga Imre néhai csesztregi plébános kitartó és állhatatos törekvése, a falu áldozatvállalása és Horváth Ottó polgármester mindenre kiterjedő segítőkézsége azonban eredményre vezetett: felépült ez a szép templom.

Berkes József nyugalmazott agrármérnöknek már több verseskötete is megjelent. Az ünnepségen a templom harmincadik évfordulójára írt versét olvasta fel. Ebben megemlítette azt, hogy az 1800-as években épült első templomot 1921-ben villámcsapás miatt le kellett bontani. Nem épült sokáig új templom, bár volt rá akarat. S jöttek az újabb nemzedékek, akik saját templomukban kívánták dicsérni az Urat. A nagy mű 1992 nyarára készült el.

Az emléktáblán felsorolt nevek arról árulkodnak, hogy nagyon sokan vettek részt az építésben itthon és a határon túlról. A debreceni Balázs Zoltán építész tervezte, harangjait az őrbottyáni Gombos Miklós öntötte, óraszerkeze-tét székesfehérvári óramesterek készítették, szobrait csíkszeredai szobrászművészek alkották. Az építkezést a helyi Kalamár Sándor fogta össze. Mint mondta, nagyon sok szervezést igényelt, a tervezővel folyamatosan egyeztetett, a szakemberek mellett az önkéntesek munkáját is irányította. A felszentelés előtti napon, amikor megszólalt a harang, kijöttek a könnyei. Most is meghatódott, de jóleső érzéssel éli meg a harminc éves évfordulót.

Az emléktábla leleplezését követően az Énekmondó Együttes műsorát hallgathatta meg a közönség .

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK