2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalában is sztrájkoltak a pedagógusok

2022. február 02. szerda, 16:07
Szerző: -pet-; Fotó: Illusztráció/Facebook
Zalai megyei tanárok is csatlakoztak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által január 31-ére meghirdetett, kétórás figyelmeztető sztrájkhoz.

 A megyei szakszervezet bízik a megegyezésben

Mint ismert, a szakszervezetek még tavaly októberben alakítottak sztrájkbizottságot, hogy követeléseiket tárgyalások keretében érvényesítsék az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőinél. Mivel a tárgyalássorozat a pedagógusok szerint nem járt eredménnyel, decemberben elhatározták, hogy év elején figyelmeztető sztrájkot szerveznek. A hétfői kétórás munkabeszüntetéshez a zalai iskolák tanárai is csatlakoztak.

A Pedagógusok Szakszervezete Zala Megyei Szervezetének elnöke, Békési Tamás lapunk érdeklődésére úgy nyilatkozott: bár az utolsó pillanatban többen visszaléptek, összességében sikeresnek tekintik a részvételt.

- A megyében 661 pedagógus vette fel a sztrájkot, vagyis reggel 8 és 10 óra között nem tartották meg a tanóráikat. A sztrájkolók zöme a zalaegerszegi tankerülethez tartozó intézményekben dolgozik, ebbe Zalaszentgrót és Lenti is beletartozik.

Illusztráció (Képek forrása: Facebook/Pedagógusok Szakszervezete)

A megyeszékhellyel kapcsolatban elmondta: örülnek, hogy az általános iskoláktól a gimnáziumokig minden zalaegerszegi közoktatási intézmény megmozdult. A gimnáziumokban kifejezetten magas volt a részvételi arány. A szakszervezetek abban reménykednek, hogy az országos akció hatására a kormány hoz valamilyen pozitív döntést, vagy tesz valamilyen ajánlatot a pedagógusoknak, figyelembe véve a legfontosabb kéréseket. Köztük, hogy a heti kötelező óraszám 24 órára csökkenjen, és hogy az osztályfőnöki funkció heti két órával számítson bele a heti kötelező óraszámba.

- Mi kompromisszumkészek vagyunk, nem akarunk mindenáron sztrájkot és a pártpolitikát is szeretnénk távol tartani a szakmai kérdésektől. Bízunk benne, hogy a tárgyalások elmozdulnak valamilyen pozitív irányba – tette hozzá a megyei elnök. – Ha ez mégsem valósul meg, akkor március 16-ára újra országszerte sztrájkot hirdet a szakszervezet. Amennyiben ez így lesz, akkor a mostaninál is magasabb részvételre számítunk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK