2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszegi vállalkozóké lett a volt Köbtex

2023. december 06. szerda, 19:01
Szerző: ZalaMédia
Zajlik a bontás a zalaegerszegi Budai Nagy Antal utcában, az egykori Köbtex üzem helyén. Az ingatlant idén sikerült megvásárolni Fuisz Attila és Fuisz Ádám zalaegerszegi vállalkozóknak az olasz tulajdonostól - adta hírül Facebook-bejegyzésében Balaicz Zoltán polgármester.

Fénykorában 450 dolgozónak adott munkát az üzem

A bontás után a város rendezési tervének és a hatályos építési besorolásnak megfelelően kereskedelmi célú fejlesztést szeretnének megvalósítani.

Az állami tulajdonú Kőbányai Textilművek (Köbtex) zalaegerszegi gyáregysége 53 évvel ezelőtt, 1970-ben kezdte meg tevékenységét a Juhász Gyula utcában, majd 1972-ben átköltözött a Budai Nagy Antal utcába, a bútorgyár egykori telephelyére. Az üzem folyamatosan fejlődött, fénykorában 450 dolgozónak adott munkát, 426 szövőgépen 3 műszakban folyt a termelés 85-100 decibeles zajjal, 80 fokos páratartalomban. A gyárban jó minőségű termékek készültek, a munkahelyi hangulat és a közöségi élet pedig összetartó volt.

Elkezdődött a gyárépület bontása (Forrás: Facebook/Balaicz Zoltán)

A polgármester megjegyezte: a gyár története tipikus példája a rendszerváltás idején végbement, több esetben elhibázott privatizációnak. 33 évvel ezelőtt, 1990-ben az állami tulajdonban lévő vállalatot egy olasz befektetőnek, a Cantoni cégnek adták el. Az olasz tulajdonosok évről évre, folyamatosan kivitték külföldre a megtermelt hasznot, de alig forgattak valamit vissza, nem modernizáltak, nem vásároltak új gépeket. Az üzem egyre korszerűtlenebb lett, már nem tudott versenyképes lenni és végül 2008-ban bezárták a gyárat, elküldve az utolsó 60 megmaradt dolgozót.

Az új tulajdonosok a közeljövőben részletesen is tájékoztatást adnak majd a fejlesztési elképzeléseikről, továbbá vendégül szeretnék látni az egykori dolgozókat is, még a bontási munkálatok befejezése előtt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK