2023.03.27., hétfő - HajnalkaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszegre látogatott Izrael Állam nagykövete

2018. október 18. csütörtök, 15:13
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Izrael Állam alapításának 70. évfordulója alkalmából emlékfát ültetett a megyeszékhelyi zsidó temető előtti Remény parkban a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség, valamint a Béke-Shalom Baráti Társaság helyi szervezete. A ceremónián részt vett Yossi Amrani Izrael Állam magyarországi nagykövete, és Balaicz Zoltán polgármester is.

Matyéka István, a Béke-Shalom Baráti Társaság tiszteletbeli elnöke elmondta: ötévente ültetnek egy-egy fát a parkba, mely azt szimbolizálja, hogy a csemeték növekedésével együtt, növekszik a két ország közötti barátság és összefogás is.

Jubileumi faültetés a kötetbemutató

A rendezvényen részt vett Yossi Amrani (jobbról) nagykövet is

Ezt erősítette meg a faültetés után a nagykövet is, aki mint utalt rá, az egész park a reményt szimbolizálja, ami fontos téma Izrael életében. A faültetés ugyanakkor az egyre erősödő kapcsolatok és a megújulás jelképe is. Örömét fejezte ki a zalaegerszegi hitközség és a baráti társaság tagjainak, hogy Izrael születésének 70. évfordulója alkalmából a mostanihoz hasonló eseményeket szerveznek.

A faültetést követően – szintén a jubileumi esztendő programjainak részeként – a Zsidó Közösségi Házban sor került a Béke-Shalom Baráti Társaság 25+1 éves jubileumi évkönyvének bemutatására. Az országos szinten 1990-ben megalakult civil szervezetnek egy évvel később jött létre a helyi csoportja. A kötet kapcsán Matyéka István felelevenítette a társaság életének legfontosabb pillanatait. Ahogy az a cikkeket, fotókat és más dokumentumokat magába foglaló albumban is szerepel, a szervezet azzal a szándékkal jött létre, hogy a zsidó kultúra, valamint Izrael Állam sokszínűségét bemutassa az itt élők számára. Az elmúlt közel 28 évben az egyesület által szervezett programokon főleg a zsidó hagyományok, a gasztronómia, az izraeli sport- és kulturális élet, valamint a filmművészet került fókuszba. A társaság tiszteletbeli elnöke utalt arra is, hogy a Béke-Shalom Baráti Társaságnak nem lehet zsidó származású vezetője, hiszen ez nem vallási közösség. Olyan emberekből tevődik össze a tagság, akik érdeklődnek a zsidó kulturális hagyományok, és Izrael története iránt. A civil szervezethez – melyet alanyi jogon a város önkormányzata is támogat – bárki csatlakozhat.

Ötévente fát ültetnek, mely a reményt és az összefogást szimbolizálja

Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke hozzátette: a kiadvány nemcsak azért fontos, mert felvillantja előttünk az elmúlt 26 év legszebb pillanatait, hanem azért is, mert a könyv lapozgatása közben közelebb kerülünk a zsidó hithez, melynek alapja az összetartozásban rejlik. Az egyesület munkája révén pedig a zalaegerszegiekhez is több információ juthat el Izrael kultúrájáról; legyen szó hagyományokról, vagy napjaink művészetéről.

Siklósi Vilmos is szólt a baráti társaság 26 évéről

A kötet megjelenését üdvözölte az eseményen jelenlévő Yossi Amrani nagykövet, valamint Balaicz Zoltán polgármester is. Elhangzott: fontos a két ország közötti együttműködés erősítése. Ennek érdekében a városvezetés külön is tárgyalt a nagykövettel. Többek között a Járműipari Tesztpályájára érkező izraeli cégekről, valamint a 2025-ben esedékes Európa Kulturális Fővárosa rendezvényről esett szó. Mint ismert, ez utóbbi pályázaton Lendva partnere Zalaegerszeg lett, és a projektbe a magyar zsidó nemzeti kisebbségekre fókuszáló programelemek is bekerültek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK