2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Terítéken a vadászat

2019. szeptember 06. péntek, 17:28
Szerző és fotó: Antal Lívia
Könyvbemutató és vadászati szakmai konferencia is színesítette az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték nyitónapját, pénteken. A zalai megyeszékely háromnapos őszi nagyrendezvényének e két kiemelt eseményét a város dísztermében tartották.

Könyvbemutató és konferencia

Balaicz Zoltán és Badacsonyi Lajos

Badacsonyi Lajos Mikor mentem hazafelé – Őseink öröksége című könyvét Balaicz Zoltán polgármester ajánlotta a sajtó figyelmébe. Mint mondta, olyan kötetet mutathatnak be, ami nagyon jól illeszkedik a vadpörkölt és borfesztivál tematikájához. A szerző nem csupán kitűnő vadász, de kiváló ember is, aki az elmúlt évtizedekben maradandót alkotott a város közössége számára. Szerénységét mutatja, hogy a kötet megjelentetéséhez csak erkölcsi támogatást kért, a város vezetése pedig úgy gondolta, hogy anyagilag is támogatja ezt. A polgármester kitért arra, hogy a város tudatos felkészülésbe kezdett, hiszen jövőre, 2020-ban Zalaegerszeg és a Zalai Vadászati Évadnyitónak helyet adó Sohollár közösen szervezi meg az országos vadásznapokat. 2021-ben 50 évvel az 1971-es esemény után újra Magyarország rendezheti meg a Vadászati Világkiállítást, amelynek a zalaegerszegi Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték lesz az egyik kiemelt helyszíne. A felkészüléshez ez a kötet is hozzájárul, hangsúlyozta a polgármester.

A konferencia előadói illetve díszvendégei

Badacsonyi Lajos megköszönve a méltatást elmondta, hogy a kötet Mikor mentem hazafelé című első fejezetében olyan történeteket elevenít fel, amelyeket 45 éves vadászmúltja során élt át. Úgy gondolta, érdemes ezeket megosztani a szélesebb közönséggel, hiszen érdekesek, mások is felfigyeltek rá, illetve tanulsággal szolgálnak. Az Őseink vadászöröksége című második fejezetben „történelmi igazságokra” világít rá. Ahogy a kötet hátsó borítóján írja: célom az volt, „hogy felkeltsem és ráirányítsam érdeklődő vadásztársaim figyelmét a vadászat és történelmünk kapcsolatára, történelmünk több, méltatlanul mellőzött, elhallgatott vagy tudatosan félremagyarázott eseményére, és a magyarság legnagyobb kincsére: őseink hagyatékára.”

A vadászat Zala megyében olyan hagyaték, amire építeni lehet, hiszen nagy múltra tekint vissza a vadgazdálkodás, jelentős a vadászati turizmus és egyedi a vadgasztronómia. Csodálatos természeti környezet társul mindehhez, ami így együtt adja azt az irányvonalat, amelyen haladni kell Zalaegerszegnek és a megyének. A könyvbemutatót követő vadászati konferencia megnyitóján beszélt erről Balaicz Zoltán polgármester, hangsúlyozva azt, hogy a zalai megyeszékhely az országos vadpörkölt és borfesztivállal megtalálta a rá jellemzőt, amellyel unikális kínálatot tud nyújtani a város és a megye lakóinak, valamint a turistáknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK