2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalalövőn megnyílt a 10. kormányablak

2022. január 12. szerda, 17:15
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalalövőn átadták a megye tizedik, illetve az ország 308. kormányablakát, amit a polgármesteri hivatal földszintjén az okmányiroda átalakításával hozott létre a Zala Megyei Kormányhivatal a város együttműködésével.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Vigh László, dr. Sifter Rózsa, dr. György István és Gyarmati Antal

Dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az átadási ünnepségen úgy fogalmazott, a kiegyezés óta a legnagyobb közigazgatási átalakítás zajlott le Magyarországon 2010-et követően. A kormány célja a szolgáltató területi közigazgatás kialakítása volt, ahol az ügyfelek modern körülmények között felkészült kollégákkal találkozhatnak. A kormányablak-projekt keretében először első generációs ügyfélszolgálatok nyíltak, amelyeknek a felvilágosítás volt a feladata. A második generációs kormányablakok 2013-tól létesültek, ahol kezdetben 29, jelenleg 2500 ügytípusban várják az ügyfeleket. Az új típusú integrált kormányzati ügyfélszolgálat sorában a zalalövői a 308. sorban. Az idén még tíz nyitását tervezik, amivel szinte teljessé válik a kormányablak-hálózat az országban. A Digitális Magyarország Programban hamarosan bevezetik az online chates ügyintézést: az emberek otthonról intézhetik majd ügyeiket.

Az államtitkár beszélt a világjárvány okozta nehézségekről is. Mint mondta, a területi közigazgatásnak nemcsak az alapfeladataival, de az oltásokat szervezendően óriási logisztikai munkával is meg kellett birkóznia az egészségüggyel valamint a többi intézménnyel és hatósággal karöltve. Szóba hozta azt is, hogy a járvány idején elrendelt könnyítések miatt mintegy kétmillió okmány jár le idén június 30-ig. Azt kérte, hogy az állampolgárok időben hosszabbítsák meg okmányaik érvényességi idejét, mert így elkerülhetik a sorban állásokat.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott arról beszélt, hogy mostanáig 2 millió 850 ezer ügyfelet szolgáltak ki a zalai kormányablakok. Tavaly több mint 460 millió forintot fordítottak a kormányhivatali épületek fejlesztésére a megyében. Köztük van a tizedikként megnyílt zalalövői kormányablak is, ahol a munkatársak és az állampolgárok komfortosabb körülmények között dolgozhatnak, illetve intézhetik ügyeiket. Hangsúlyozta, Zala megye nyertese a kormány vidékfejlesztési politikájának, mellyel kapcsolatos döntések megvalósulása érdekében mindent meg kívánnak tenni. 

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a kormányablakok létrehozásával sikertörténetet írt a kormány. Zalalövő elmúlt éveit felidézve elmondta, hogy mintegy 14 milliárd forintból épült meg a 86-os főút várost elkerülő útja, emellett bölcsődét hoztak létre, felújították az óvodát és részben az iskolát is.

Az ünnepség végén köszöntötték Molnárné Preczlik Marianna zalalövői lakost (jobbról a második),
mint a megyei kormányablakok 2 millió 850 ezredik ügyfelét

Gyarmati Antal, Zalalövő polgármestere azt tette hozzá, utak, járdák felújítására is igyekeznek figyelmet fordítani az infrastrukturális fejlesztések sorában, ahogy a szolgáltatások bővítésére is. Mint fogalmazott, ezen a téren nagyot léptek előre. A 2000-től működő okmányiroda kormányablakká való átalakítását több mint 10 millió forinttal támogatta saját forrásból a város önkormányzata, hogy egységes stílust képviseljen a földszint a kormányablak helyiségeivel. Az önkormányzati irodákat eggyel bővítették a használaton kívüli szolgálati lakás átépítésével. Szembeötlő a különbség az emeleti résszel, aminek rekonstrukcióját is szeretnék megvalósítani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK