2024.07.18., csütörtök - FrigyesZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emléktábla a település híres szülöttének

2021. október 08. péntek, 16:51
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Zalaszentmihályon 7,5 milliós Leader-pályázati támogatás segítségével összesen 12,7 millió forintból újították fel külsőleg az iskolát. A Magyar Falu Programban nyert 2,3 millió forintból az óvodai játékudvart modernizálták rugós és fejlesztő játékokkal. Mintegy 5,2 milliós önerőből 33 új nyílászárót építettek be az ingatlanon. Az épület főbejáratánál egy emléktáblát is elhelyeztek a település szülöttének, Bánkuti Sándor honvéd szablyavívó mesternek.

Az iskola és az óvoda fejlesztését is ünnepelték

Október elsején a Suli Harmónia 2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány tagintézményének bejárata mellett látványos ünnepséget rendeztek, amelyen a falu apraja-nagyján kívül megjelentek a térség, a megye elöljárói.

  A régóta előkészítés alatt lévő projektek avatási ünnepén Csikós Andrea Dóra polgármester kiemelte: „Az óvodában 22 gyermek az általános iskolába 48 diák jár 1-8 osztályig. E fényes napra még az elmúlt időkből is csatlakozik hozzánk falunk egyik híres szülöttje Bánkúti (született Berdál) Sándor vívómester, akinek emléktábláját is méltó helyre téve felavatjuk. Az iskola pedagógiai programja kiemelt figyelmet fordít az egészséges életmódra nevelésre, a mindennapos testnevelésre, a sportrendezvényekre, sportversenyekre. A falu iskolájáról az első írásos emlék 250 évvel ezelőtti, az 1771-es évből származik. Akkor még csak egy tanító oktatott hittanra hat gyermeket. 1951-ben, éppen 60 évvel korábban a falu lakosságának teljes összefogásával, Nagyváradi Mihály koordinálásával kezdődött meg a jelenleg is használatban lévő iskolaépület alapjainak lerakása, amelyet az 1980-as évek végén felújítottak, tantermekkel, tornateremmel, egyéb kiszolgáló helyiségekkel bővítettek. Azóta nagyobb felújítás az iskolán nem történt, csupán kisebb-nagyobb állagmegőrző és karbantartó munkák zajlottak. Az iskola kazánfűtése Mátay Miklós korábbi polgármester nevéhez fűződik.

Ahogy Reményik Sándor költő is fogalmazott: fontos pillanat a falu életében amikor jövőt építünk. Amikor nem hagyjuk a templomot, a templomot s az iskolát. Minden jelenlévő büszkén, elégedetten, kellemes jóérzéssel nézheti az új ablakokat, vidám színű falakat mert a falu egy emberként támogatta és segítette a renoválási munkákat.  A falunapról és a lomtalanításról is lemondtunk, hogy valami nagyszerűt építsünk. A testület felállította a prioritásokat és e szerint cselekedtünk. A májustól-júliusig tartó papír és vasgyűjtésre összesen 460.500 Ft folyt be. A faluközösség szinte minden tagja segített. Az ablakcseréhez a szülői munkaközösség a Kézműves Kuckóval közösen félmillió forintot gyűjtött. A településfejlesztési számlára is érkezetek utalások közel fél millió forint összegben. Az óvodai jótékonysági nap és bálon befolyt bevételt az óvoda belső festésére fordítottuk. Az ovis apukák valódi minta apákként apróbb felújításokat szépítéseket végeztek a gyerek mosdóban, konyhában, a külső térben, a szúnyogháló építésében, a bádogos munkákban, de készült egy egész falat betöltő mesés falfestmény a csoportszoba falán. Az alsó tagozatos nebulók apukái a tantermek festésében serénykedtek.

Az avatón, melyen a helyi óvoda apróságai mutattak be egy „zenés táncos őszi csokrot”, Nagy Bálint keszthelyi polgármester mondott köszöntőt, melyben aláhúzta: falu, város, megye és országszerte kell azt a hagyománytiszteletet, közösségösszefogást és a jövőbe mutató munkát végezni, amit Zalaszentmihályon összefogással tesznek. A felújított épületre és a benne tartózkodókra Cséry Gergő plébános kérte Isten áldását.

Az emléktábla avatásán a néhai szablyavívó élő hozzátartozói mondtak rövid, lélekemelő beszédet. A páratlan képességekkel rendelkező, kiváló vívó legendára Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója is emlékezett, rámutatva arra, hogy Bánkuti miért lehet kitűnő példakép a feltörekvő nemzedék számára. A míves táblát Kálinger Roland alezredes, kiemelt tábori lelkész áldotta meg. A program záró részében a Magyar Szablyavívó Iskola tartotta meg látványos bemutatóját. Az ünnepség után a résztvevőket ünnepi ebéddel látták vendégül a helyi Rózsakő Csárdában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK