2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A belvárostól az Ola utcáig

2022. május 08. vasárnap, 10:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kerékpáros jelzőlámpákkal, útburkolati jelzésekkel és átvezetésekkel készült el a Kazinczy teret, a Rákóczi utcát és az Ola utcát érintő, 2,8 kilométer hosszúságú hivatásforgalmi kerékpárút, amit a TOP-program keretében bruttó 182 millió forintból létesített Zalaegerszeg önkormányzata.

 

Balaicz Zoltán, Vigh László és Böjte Sándor Zsolt

Balaicz Zoltán polgármester az átadáson úgy fogalmazott, a belváros és az Ola utca között olyan jelentős szakasz épült meg, amelyre régóta mutatkozott igény, és ami jelentős kihívás elé is állította a tervezőket. Ezzel a belső hálózat bővült, amely egyik célja a kerékpárút-fejlesztésnek, míg a másik a városrészekkel és a környező településekkel való összeköttetés megvalósítása. A polgármester ennek kapcsán elmondta, hogy 2019 és 2022 között közel 19 kilométer kerékpárutat újítottak meg, illetve építettek a városban 1,5 milliárd forintos ráfordítással. Összekötötték az Ola utcát Andráshidával, építettek kerékpárutat a Berszenyi utcában, a Kosztolányi utca, a Flex és az ADA közt, az Alsóerdei Sport- és Élményparkhoz, a Mindszenty tértől Zalaegerszeg–Zalaszentiván közigazgatási határáig tartó szakasz pedig most készül.

Terveik között szerepel kerékpárút építése a Berzsenyi utca és a Zala Park bevásárlóközpont között, a Göcseji úti kerékpárút felújítása, a csácsbozsoki, a botfai, valamint a teskándi kikötések megvalósítása. E két utóbbi projekt már pályázati szakaszban van.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, a fejlesztésekkel azt szeretnénk biztosítani, hogy kerékpárral is elérhetővé váljanak az intézmények, a munkahelyek és a lakóházak. A kerékpáros közlekedés környezetkímélő is egyben, ami ugyancsak fontos, hiszen egy napon átlagosan 50 ezer gépjármű fordul meg a városban.

A Rákóczi utca és a Vágóhíd utca kereszteződésében kerékpáros jelzőlámpa és kijelölt útvonal

Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, a műszaki bizottság elnöke a Kazinczy teret, a Rákóczi utcát és az Ola utcát érintő kerékpárútprojekt részleteit ismertette. Az építés során 96 köbméter aszfaltburkolatot terítettek le, 516 négyzetméteren térkő és taktilis burkolatot készítettek, 1250 méter új szegélyt építettek, útburkolati jeleket 1178 négyzetméteren festettek fel és 15 víznyelőaknát újítottak fel. Négy új kandelábert telepítettek, egyet áthelyeztek. Felújítottak hét forgalomirányító berendezést, és nyolc facsemetét ültettek el. A Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülettel egyeztetve hangjelző berendezéseket szereltek fel a jelzőlámpákra, a látássérült emberek zebrán való biztonságos átkelése érdekében. Ezek távirányítóval működnek, melyből 100 darabot adott az önkormányzat az egyesület tagjai számára. A 2,8 kilométeres kerékpárút kivitelezését a helyi Sprint Kft. végezte.

A projekten kívüli kiegészítő munkák során többek között megújították a Rákóczi-szobor környezetét, a Kazinczy tér északi oldalán térköves sétányt létesítettek, felújították az Arany Bárány szálloda előtti parkolót, és helyreállították az olai Jézus Szíve Ferences Templom előtti teret.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK