2024.05.25., szombat - OrbánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A gyalogosoknak is figyelniük kell

2023. február 03. péntek, 15:26
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az elmúlt években megnövekedett a gyalogosokat érintő, személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma, amelyek jellemzően a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken következtek be, nem feltétlenül a gépjárművezetők hibájából.

Mielőtt zebrára lépnének, nézzenek körül!

Erre hívta fel a figyelmet a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője a Kossuth Lajos és a Petőfi utcák találkozásánál tartott sajtótájékoztatóján. Soós Szabolcs alezredes elmondta, sokan tévesen gondolják azt, hogy a gyalogosoknak elsőbbsége van a zebránál, és az itt történő balesetek miatt többnyire a gépjárművezetőket terheli a felelősség. A KRESZ szabályozza a gyalogos közlekedést is, mely szerint a gyalogos csak akkor léphet a zebrára, ha meggyőződött az átkelés veszélytelenségéről. Ha ezt elmulasztja, és ráadásul az érkező jármű féktávolságán belül lép le az úttestre, nagyon könnyen bekövetkezhet a baleset, amely komoly, akár maradandó sérüléssekkel és sajnos halállal is végződhet. Ugyanakkor az autósok felelőssége is egyértelmű; a KRESZ kimondja, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. A jármű vezetőjének ezért csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie a zebrát, hogy eleget tudjon tenni elsőbbségadási kötelezettségének, és meg is tudjon állni.

A zebrán áthaladó gyalogosnak elsőbbsége van

Zalaegerszegen több gyalogost érintő baleset történt a közelmúltban, tavaly kettő halálos kimenetelű volt. Az okos zebrák sem kivételek. Január vége fel a belső elkerülő út és a Vágóhíd utca kereszteződésében ütöttek el egy személyt a zebrán, annak ellenére, hogy az aszfaltburkolatba épített lámpák mindaddig fényjeleket adnak, amíg a gyalogos átkel. A sofőr figyelmetlensége miatt nem vette észre a jelzést.

A sajtótájékoztató helyszíne a város egyik legforgalmasabb kereszteződése volt, ahol négy zebra is van. Ottjártunkkor megfigyelhettük, hogy a gyalogosok többsége körültekintés lépett le a gyalogátkelőre. Mivel ebben a csomópontban folyamatosan jönnek-mennek az autósok, kerékpárosok, gyalogosok, a jármű vezetőjének több irányban kell figyelnie. A gyalogos, mint a közlekedés legvédtelenebb szereplője, a saját biztonsága érdekében a legtöbbet teheti azáltal, hogy mielőtt lelép a zebrára, körülnéz, abbahagyja a telefonálást, és keresi a szemkontaktust a sofőrrel. Persze mindenkinek kiemelt figyelemmel kell közlekedni minden ilyen kereszteződésben, hangsúlyozta Soós Szabolcs.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK