2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezzünk méltó módon és biztonságban

2017. október 31. kedd, 17:47
Szerző és fotó: Antal Lívia
Mindenszentek és a halottak napja a megemlékezéssé, amelyre sajnos nemcsak a hozzátartozók készülhetnek. A megnövekedett forgalom miatt ilyenkor fokozott óvatosságot igényel a közlekedés, ahogy vagyontárgyaink védelme is. Erre is felhívták a figyelmet a sajtóbejáráson a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben.

Mindenekelőtt talán az a legfontosabb, hogy a temetők tiszták és rendezettek legyenek, melyre egyébiránt egész évben nagy figyelmet szentel a Városgazdálkodási Kft., fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester. A cég munkájának köszönhetően valóban méltó körülmények között emlékezhetnek meg szeretteikről a hozzátartozók, fűzte hozzá. A sírkertek folyamatos gondozása mellett idén is több fejlesztést hajtottak végre. Tervezik a Göcseji úti köztemető ravatalozójának megújítását is, melynek bruttó 100 millió forintos költségéhez pályázati támogatást várnak. A polgármester végül felhívta a figyelmet arra, hogy a piac és a Vásárcsarnok október 31-én és november 1-én is nyitva tart, hogy virágot, koszorút lehessen vásárolni.

Készülődés Mindenszentek és halottak napjára

A sajtóbejárásnak helyet adó Göcseji úti köztemetőben 30 sírhelyes urnakriptát alakítottak ki, valamint felújították a Mindenki Keresztjét, ismertette az ez évi fejlesztéseket Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója. Az Új köztemetőben kátyúzták az utakat és megjavították a kerítést, a bazitai és vorhotai temetőkben korszerűsítették a teljes kerítést. Az Andráshidai temetőben felújították a haranglábat, és megtisztítottak két védetté nyilvánított síremlékeit. A Honvédelmi Minisztérium és a Hadtörténeti Intézet centenáriumi pályázatán az önkormányzat által elnyert támogatásból az Olasz hősi temetőben felújították a fejköveket, míg a botfai és a zalabesenyői temetőkben az első világháborús emlékműveket szépítették meg.

Az ügyvezető igazgató beszél arról is, hogy a város közigazgatási területén 18 temetőt, közte nyolc lezárt sírkertet üzemeltet és tart fenn. A gondozásuk évközben is folyamatos munkát igényel, az utak és zöldfelületek karbantartására, ápolására a Mindszentek és a Halottak napja felé közeledve még nagyobb figyelmet fordítanak.  

Tóth László rendőr őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta, a rendőrség megerősített szolgálattal készül, melynek elsődleges célja a gépjárműlopások és -feltörések megakadályozása a temetők környékén. A közterület-felügyelettel járőrözve az „üresen maradt” lakásokra is ügyelnek a betöréseket elkerülendően. A megnövekedett feladatok ellátásában kortárssegítők is közreműködnek a polgárőrök irányításával.

Soós Szabolcs, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta, valamennyi temetőnél folyamatos szolgálatot látnak el majd, ügyelve a parkolás valamint a gyalogosforgalom rendjére. A Göcseji úti sírkertnél különösen arra, hogy a gyalogosok a zebrát használják, és ne négysávos közutat az átkelésre. Az Új köztemetőnél egyirányú forgalom lép érvénybe a közlekedés megkönnyítését szolgálva. A gépjárművezetőktől és a gyalogosoktól pedig megértést és türelmet várnak el az esetleges balesetek megelőzése érdekében.

 A Göcseji úti köztemető és az Új köztemető október 31-én reggel hat órától este nyolc óráig, november elsején szintén reggel hat órától, de este tízig tartanak nyitva. Az előbbibe nem lehet autóval behajtani, míg az új temetőbe csak mozgáskorlátozott igazolvánnyal. Sírhely-megváltásra nem lesz lehetőség, de más kérdésekben készséggel állnak a temetőgondnokok a látogatók rendelkezésére.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK