2023.12.03., vasárnap - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A nyár folyamán megújul a VMK előtti tér

2019. június 26. szerda, 17:42
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Mintegy 318 millió forint összköltséggel megújul a Keresztury VMK előtti lépcsősor és tér, valamint a beruházás keretében sor kerül a Landorhegyi utca szennyvízcsatorna-rekonstrukciójára is.

Az Infrastrukturális fejlesztések Zalaegerszegen című projekt landorhegyi helyszínén Balaicz Zoltán polgármester és Makovecz Tamás, a körzet önkormányzati képviselője tartottak sajtóbejárást. Az eseményen részt vett Flaisz Gergő, a VMK igazgatója is.

 Kényelmes lépcsők és utcabútorok - Megoldják a szinteltérést

A polgármester elmondta: 1982-ben épült a Városi Művelődési Központ és az előtte álló tér. 2004-ben az épületen történt rekonstrukció, de az akkori költségkeretbe már nem fért bele a tér és az intézmény felé vezető lépcsősor felújítása. Ez utóbbiak mostanáig várattak magukra. Az állami támogatásnak köszönhetően, a következő hónapokban, mintegy 298 millió forint ráfordítással teljesen átalakul a VMK tere. A helyszín környezetében pedig – önkormányzati forrásból, mintegy 20 millió forintos költséggel – folytatódik a Landorhegyi út szennyvízrekonstrukciója is.

Leküzdik a szinteltéréseket

A kialakításra váró térrel kapcsolatban elhangzott: tulajdonképpen 1982 óta nem nagyon történt változás, így már nagyon ráfér a felújítás. Az aszfalt- és betonburkolat töredezetté vált, a támfalak elöregedtek, az utcabútorok pedig hiányossá váltak az évtizedek alatt. Az intézmény előtti rendezetlen parkolások pedig gyakran anomáliákhoz vezettek.

A VMK előtti tér több funkcióval is bír, hiszen egy kereszteződésben helyezkedik el, ezért a gyalogos átmenőforgalma nagy, az intézményt szintén sokan látogatják, másrészt pedig az itt élők számára pihenő- és gyülekező hely is.

Balaicz Zoltán és Makovecz Tamás a sajtóbejáráson

A sajtóbejárás idején épp a bontási munkák zajlottak (a lépcsősornak már nyoma sem volt). A következő hetekben pedig új közvilágítási hálózat, térkőburkolat, ülőpadok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók és a helyszínhez illeszkedő kandeláberek kerülnek kialakításra. De új növényeket is ültetnek a környezetszépítés jegyében.

A szakemberek szerint a munka nehézségét a landorhegyi városrészre jellemző szintemelkedés/szintkülönbség adja, ám ezek kényelmes lépcsők és rámpák segítségével leküzdhetők lesznek. Még kerekes székkel, vagy babakocsival közlekedők számára is könnyebb lesz az épületbe jutás. 

A régi, 1982-ben épült lépcsősort elbontották

Makovecz Tamás önkormányzati képviselő mindehhez hozzátette: örül az arányos városfejlesztésnek, és hogy nem minden beruházás csak a belvárosra és a Kossuth utca vonzáskörzetére koncentrálódik. Ez a törekvés jól látszik már a Landorhegyen is, mely az elmúlt időszakban mintegy 2 milliárd forintnyi fejlesztési támogatást kapott. Többek között iskolák, óvodák és más intézmények, valamint utak, járdák újultak meg.

A tér látványterve

A VMK előtti tér várhatóan nyár végéig elkészül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK