2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Akár egész napos kikapcsolódási pont is lehet

2020. április 19. vasárnap, 12:50
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Két patak felduzzasztásával jött létre a hetvenes évek végén a Gébárti-tó, mely az 1979. augusztusi átadás óta kedvelt kirándulóhelye a zalaegerszegieknek. Évtizedek óta kérdés azonban, hogy hogyan lehetne az itt rejlő lehetőségeket még jobban kihasználni. Annál is inkább, mert az idő elteltével a meglévő értékekre is ráfér már a felújítás.

Egy TOP-pályázatnak köszönhetően jelenleg jó ütemben halad a Gébárti-tó környezetének fejlesztése, a zöldfelületek megújítása és a parkosítás. Az egyik legfontosabb cél, hogy körbejárható legyen a tó – fogalmazott Gecse Péter alpolgármester, a helyszínen rendezett projektindító sajtóbejáráson. A Gébárti-tó rekreációs célú, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúrafejlesztési pályázatra közel 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város. Ennek keretében zöldfelület-fejlesztésre, parkosításra, tanösvények kialakítására kerül sor. A körbejárhatóságot pedig gyalogos- és kerékpáros sétányok szolgálják. Ezek építése el is kezdődött. Ezenkívül új hidak is létesülnek.

Zajlik a Gébárti-tó környezetének fejlesztése

A kikapcsolódáshoz pihenőhelyeket, utcabútorokat alakítanak ki, de a tervek között szerepel még az is, hogy csónakkikötőt és vizesblokkot építenek. A munkálatok 2021. tavaszára fejeződnek be.

Az alpolgármester elmondta: szintén TOP forrásból lesz egy Gébárt 2. program is, ennek előkészületeiről és a részletek kidolgozásáról nemrég döntött a közgyűlés. A 350 millió forintos beruházás keretében többek között közműfejlesztésre, újabb játszóterek kialakítására, további parkosításra kerül majd sor. Átépítik továbbá a Fehér Hattyú büfét egy korszerűbb vendéglátóhellyé. A távlati tervek között az is szerepel, hogy a Kézművesek Házánál egy nyílt téri kemencét alakítsanak ki.

A mostani fejlesztések nem előzmények nélkül valók. Gecse Péter felidézte, hogy az elmúlt időszakban, összesen 720 millió forint értékben már több látványos újítás is történt a tó környékén. Bővült a Kézművesek Háza (ez a projekt a nyílászárók cseréjével és egy textilszövő műhely kialakításával folytatódik), felavatták a fa sírjeleket bemutató parkot, kiépült egy vízi sportközpont a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közreműködésével. Ezenkívül játszótérfejlesztés zajlott, megépült a Boldogasszony Kápolna, illetve javult a tó megközelíthetősége azáltal, hogy elkészült a 6,5 kilométeres kerékpárút. Az alpolgármester szerint, ha összesítjük a már lezajlott és a jövőben megvalósuló programelemeket, akkor azt lehet mondani, hogy egy mindenki számára érzékelhető, minőségi javulás várható a tó környékén.

A sajtóbejáráson résztvevő Vigh László országgyűlési képviselő mindehhez hozzátette: a Gébárti-tó egy kincs, és nem mindegy, hogy hogyan sáfárkodunk ezzel az értékkel. Az a cél, hogy a városban zajló más beruházásokhoz is illeszkedjen valahogy ez a fejlesztési projekt. A tesztpálya építése kapcsán például mindig megkérdezik tőle, hogy milyen szabadidős programokra van mód Zalaegerszegen. Remélhetőleg a gébárti fejlesztés nemcsak a helybélieket csalogatja majd ki a tó partjára, hanem azokat is, akik a városban vagy annak környékén dolgoznak. A cél az, hogy komplex kikapcsolódást nyújtson a tó és környezete, ahol akár egy egész napot is el lehet tölteni – fogalmazott.

Utóbbiban bízik a térség két önkormányzati képviselője, Domján István, és Németh Gábor is. A városatyák üdvözölték a fejlesztést és remélik, hogy népszerű szabadidős helyszínné válik a megújult tó.

Cseke Tibor, a műszaki osztály osztályvezető-helyettese arról tájékoztatott: Balaicz Zoltán polgármester kezdeményezésére, önkormányzati forrásból egy plusz gyalogösvény is létesül. Az érintetlen természeti értékeket kedvelők számára a tó mindkét ágának északi felén kialakítanak egy-egy ösvényt. A nyugati ágon 930-, a keleti ágon mintegy 831 méter hosszúságban. A Ságod- és a Szentmárton-patakon palló biztosítja majd az átkelést. A meglévő természeti értékek megóvása miatt csak a nehezen járható részeken végeznek földmunkát, és csak ott ritkítják meg a növényzetet, ahol az a biztonságos haladáshoz szükséges.

Ennek eredményeképpen egy újabb izgalmas turistaútvonallal bővül a város, ami lehetővé teszi a Gébárti-tó értékeinek és szépségeinek alaposabb felfedezését – hangzott el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK