2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Állati nyomozás a mamutcsont körül

2019. szeptember 12. csütörtök, 16:18
Szerző és fotó: Pánczél Petra
„Kőbe is faragnak, fémbe is öntenek, nevemet viselik kertek és terek. Hogy pontosan ki vagyok, amint kitalálod, a megoldást kezemben könnyen megtalálod.”

 

Ilyen és ehhez hasonló játékos, rímekbe szedett feladatokkal – illetve egy komplex feladatsorral – várta a betérőket a zalaegerszegi Tourinform Iroda, az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál idején. Az Állati nyomozás című rendhagyó kvízjáték egy belvárosi kalandozásra invitálta az érdeklődőket, melynek során egy-egy helyszín, vagy épület titkai is feltárultak. Persze, ha az illető, vagy a csapat kitalálta a helyes megfejtést. A versikékben szereplő helyszínek és a jó válaszok végül elvezették a játékosokat az igazi, mondhatni végső nagy megoldáshoz is, amiért természetesen jutalom járt.

Mivel a kalandos vetélkedő már lezárult, elárulhatjuk: a játék a mamutcsontváz körül forgott. Ez volt a kvíz megfejtése. De minden egyes kérdésre valamilyen állatfajta volt a válasz. Az állatokat pedig a belváros közterein (épületdíszein, szobrain) kellett megkeresni.

A nem mindennapi játék részleteivel kapcsolatban Tuboly Andrea, a Tourinform Iroda vezetője érdeklődésünkre elmondta: már az Egerszeg Fesztiválra is szerveztek egy hasonló nyomozós játékot, melynek nagyon jó volt a visszhangja. Sőt, többen jelezték, hogy kicsit rövid volt a kaland, még tovább játszottak volna. Így az őszi fesztiválra egy új, hosszabb és más tematikájú kvízt állított össze az iroda kreatív csapata (Kovács Fanni, Köcse Henriett, Tódor Tamás, Tóth Emese és Tuboly Andrea). Mivel a vadpörkölt fesztivál, ha áttételesen is, de a vadászatról, erdőről, állatokról szól, adta magát, hogy a vetélkedő is valami állati témára fókuszáljon. De úgy, hogy közben némi várostörténeti-, műveltségi- és logikai tesztek is szerepeljenek a feladatok között.

Az irodavezető azt mesélte: komoly műhelymunkát igényelt a feladatok összeállítása. Tódor Tamás ötlete volt, hogy a 112 évvel ezelőtt megtalált jánkahegyi mamutcsontváz legyen a kiindulópont (vagyis a megfejtés). Ehhez kellett aztán kitalálniuk a kerettörténetet, vagyis megtalálni a köztereken megbúvó állatokat, hogy végül összeállíthassák fejtörőt. A feladatokat egymásra építették; egyik helyszín helyes válasza vezetett el a másik helyszínre. A kérdéseket aztán rímekbe is kellett szedniük, ami jórészt Tóth Emese munkáját dicséri.

- A program lényege a játék és a megfejtés izgalmán túl az, hogy nézzünk, ne csak lássunk. Vagyis, hogy ismerjük meg jobban a városunkat, az épületek, szobrok, terek egyes részleteit. A hétköznapok során ugyanis legtöbbször csak elfutunk az értékek mellett. A feladatlap kitöltéséhez azonban a megfigyelés nélkülözhetetlen – tette hozzá Tuboly Andrea.

A nyomozós játék alapötlete egyébként a várostörténeti tematikus séták népszerűségéből fakad: ezt a programot szerették volna „felturbózni”, kiegészíteni valami olyan dologgal, ami a fiatalabb korosztályokat is érdekli. Mivel a „szabadulós” játékok manapság nagy divatnak örvendenek, az ottani logikai fejtörők mintájára állították össze a kérdéseket. Így egyszerre lehet játszani, gondolkodni, közben pedig a város titkai, értékei is feltárulnak.

Az iroda munkatársai a jövőben is készülnek majd hasonló izgalmas programokkal.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK