2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújul a balatoni bringakör

2016. augusztus 16. kedd, 15:28
Szerző: Nemes Nobert Fotó: N. N.
Augusztus elején hozzávetőlegesen 30 milliárd forint értékű kerékpárút-fejlesztésről döntött a kormány – jelentette be Révész Máriusz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa elmondta, hogy a turisztikai szempontból legfontosabb útvonalak fejlesztését nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítették. A szükséges pénzeket uniós és hazai források biztosítják, és többségük 2018-ra megvalósulhat. Ha a tervezett fejlesztések megvalósulnak, két év múlva már a Kis-Balaton is becsatlakozik a tó körüli kerékpárhálózatba.

A Balatont a Kis-Balatonnal összekötő kerékpárút megépítésére több Zala megyei településvezető is erős lobbitevékenységet folytat. A Budapest-Balaton szakasz, valamint a Balatoni bringakör komplex fejlesztése is a tervek között szerepel.

A Balaton körüli legelső bicikliút nyomvonalak még a kilencvenes években kezdtek épülni, ám a több mint kétszáz kilométeres teljes kör is elmúlt már tíz éves. Több helyen a gyökerek tették tönkre a burkolatot, az út menti növényzet is kezdte egyre jobban leszűkíteni a keresztmetszetet, a településeken belüli szakaszok egy része a gépjármű- és gyalogosforgalommal közös úton halad, tehát bőven megérett a hálózat egy ilyen nagy ívű és komplex fejlesztésre. További probléma, hogy a megépült hálózat önkormányzati fenntartása mindeddig megoldatlan volt. Előkészítés alatt van azonban az a döntés, hogy a Magyar Közút venné át a bicikliutak működtetését és fenntartását.

A Közlekedési Koordinációs Központ már kidolgozott javaslata szerint a kerékpárforgalmi hálózat országos, regionális jelentőségű szakaszait, illetve az első és másodrendű főutakkal párhuzamos külterületi szakaszokat is a közút látná el, amihez költségvetési forrást is biztosítanak majd. Ez megszüntetné a jelenlegi karbantartási, működtetési problémákat és tisztázná a hatásköröket. A tervek véglegesítése előtt a legfontosabb kerékpáros szakmai és civil szervezetekkel még egyeztet a szaktárca.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK