2024.02.26., hétfő - Géza, VandaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Balesetet is imitáltak a Smart City-ben

2022. március 12. szombat, 15:07
Szerző és fotó: Antal Lívia
Városi közlekedést, autó-, busz-, kerékpáros és gyalogos forgalmat imitálva népesítették be a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya Smart City zónáját, ahol egy balesetet is szimuláltak. Két gépjármű ütközött össze. A komolyan megsérült, vétlen utast a tűzoltók speciális vágóberendezéssel szabadították ki kocsijából. A mentősök ellátták, majd kórházba szállították.

A járműipari tesztpálya okos városa valósághű környezetben

Vigh László országgyűlési képviselő, a járműipari tesztpálya miniszteri biztosa szervezte meg a bemutatót, amely Smart City zóna jelképes átadása volt. Elmondta, hogy a hagyományos járművek mellett önvezető és elektromos autók tesztelésére is alkalmas járműipari tesztpálya 265 hektáron épült fel. Ennek egyik zónája a Smart City, az okos város, amely 15-16 hektárt vesz el az összterületből. Mint fogalmazott, Zalaegerszeghez hasonló városi környezetet építettek ki a Smart City-ben, ahol gyorsforgalmi utak, kerékpárutak, gyalogátkelők, járdák, buszmegálló és különböző épületek: kamionrakodó állások, családi és emeletes házak homlokzatai imitálják ezt.

A rendezvényen közlekedett egy busz, amely az Ady Endre Általános Iskola két osztályából érkezett tanulókat szállította. Sokan érkeztek személyautóval, illetve kerékpárral, voltak kutyát sétáltatók, és volt egy anyuka babakocsival, ahogy ez egy városi környezetben illetve forgalomban lenni szokott.

A bemutató látványos, de mindenekelőtt elgondolkodtató eleme egy közlekedési baleset szimulációja volt. Részeg sofőr vezette jármű ütközött egy szabályosan közlekedővel. Ahogy ez az életben gyakran igaz, a vétlen sofőr szenvedett el komoly sérülést. A rendőrök helyszínre érkezve, letartóztatták az ittas sofőrt. A tűzoltók speciális vágóberendezéssel szabadították ki kocsijából az eszméleténél lévő, megsérült hölgyet. A mentősök kiemelték autójából, ellátták, majd elszállították a mentőautóval.

A Smart City házai

Vigh László köszönetét fejezte ki a közreműködő Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zala Megyei Katasztrófavédelem, a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsokság valamint a Zalaegerszegi Mentőállomás munkatársainak, továbbá Tompa Gábor rendezőnek, a statisztáknak valamint a járműipari tesztpálya munkatársainak a bemutató koordinálásáért. A közlekedési baleset szimulációját filmre vették, amit oktatásra használnak fel a szakemberek képzése során. A ZalaZONE Járműipari Tesztpályát március 26-án adják át.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK