2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Biztonságban az iskolába és onnét haza

2023. szeptember 04. hétfő, 17:28
Szerző és fotó: Antal Lívia
Elkezdődött az iskola, s vele együtt mindjárt az első tanítási napon az iskola rendőre program. Csakúgy, mint az elmúlt években, rendőrök és polgárőrök egészen szeptember végéig segítik a közlekedést a forgalmasabb iskolák környékén Zalaegerszegen, amelyről a Liszt Ferenc Általános Iskolánál lévő jelzőlámpás gyalogátkelőnél tartottak sajtótájékoztatót.

Rendőrök, polgárőrök segítik a közlekedést

Az oktatás kezdetének és befejezésének időszakában átlagosnál jóval nagyobb forgalom. A rendőrök és a polgárőrök egy hónapon át arra ügyelnek, hogy a gyerekek biztonságban kelhessenek át a zebrán az intézményeket megközelítve, illetve onnét távozva. Ahol torlódás alakul ki, ott forgalomirányítással is segítik ezt, mondta Horváth László rendőr alezredes, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt főelőadója. Megtudtuk, a rendőrök az akció során a biztonsági öv használatát is figyelik a balesetmentes közlekedés érdekében. Azok bekapcsolása mellett arra is intenek, hogy az öv gyermeket a vállánál keresztezze, és ne a nyakánál. Ha ez nem lehetséges, használjanak ülésmagasítót. A kerékpárral vagy rollerrel közlekedők ne feledkezzenek meg a kötelező felszerelésekről, és tartsák be a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. Az iskolába gépkocsival igyekvők időben induljanak el a nagy forgalom miatt, hogy stressz nélkül és biztonságban érkezhessenek meg az oktatási intézményekhez. Valamennyi gépjárművezető a sebességhatár betartásán túl fokozott óvatossággal közelítse meg az iskoláknál lévő gyalogátkelőket.

Az alapvető közlekedési szabályokkal jó, ha a gyerekek is tisztában vannak, ugyanígy az egyéb veszélyhelyzetekkel. Tóth László rendőr őrnagy, a rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője úgy vélekedett, a nyári szünet után a gyerekeknek újra meg kell tanítani az egymással való viselkedés szabályait. Ismételten fel kell hívni figyelmüket saját maguk biztonságára, főleg, ha már egyedül közlekednek, tudják, mit tegyenek, ha bajban érzik magukat. Éppen ezért fontos, hogy fejből ismerjék szüleik telefonszámát, hogy segítséget kérhessenek. Mindemellett vigyázzanak vagyontárgyaikra, telefonjaikra, kerékpárjaikra. A szülőknek a gyerekek online tevékenységét is érdemes figyelemmel kísérnie, kivel és hogyan beszélgetnek az interneten, netán kivel tervezik a találkozást. Komoly problémák lehetnek ebből, amelytől szintén inteni kell őket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK