2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Boldogasszony-kápolna és tornacsarnok

2022. április 05. kedd, 15:36
Szerző: -pet-; pP
Makovecz Imre szellemi öröksége, nemrégiben átadott zalaegerszegi épületek, valamint az organikus építészet is szóba került a Lokálpatrióta Klub legutóbbi ülésén.

Fülöp Tibor a Lokálpatrióta Klubban

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett esemény vendége ezúttal Fülöp Tibor építész volt. Makovecz Imre egykori tanítványával Iványi Ildikó beszélgetett, majd egy filmvetítésre is sor került.

Dr. Buksa Ildikó, Fülöp Tibor és Iványi Ildikó

Fülöp Tibor a Zala Megyei Építész Kamara egyik legifjabb tagja, bár mint mondta, folyamatosan szükség van fiatalításra. Azt mesélte: sokáig nem gondolt arra, hogy építész lesz. A család egyik része az orvosok, a másik része pedig a mérnökök táborát erősíti. Ő sosem szerette a „véres jeleneteket”, így abban biztos volt, hogy nem az orvosi pályát választja. A Zrínyi-gimnázium „specmat” tagozatára járt, és érettségi környékén fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy építésznek tanul tovább.

Makovecz Imrével az egyetemi évek alatt ismerkedett meg. Huszonévesen nagy megtiszteltetés volt számára, hogy látogathatta a Mester irodáját, ahol aztán bekerült egy sodródó folyamatba. Az organikus építészet szellemiségét is ekkoriban sajátította el, melyet magáénak vall. Alapanyagként előszeretettel használja a fát, de az épületekbe áramló fény is fontos számára.

Zalaegerszegre tizenöt évvel ezelőtt költözött vissza, és azóta több projekt köthető nevéhez. Ugyanakkor a fővárosi kollégáktól sem szakadt el teljesen. Munkatársaival rendszeresen részt vesznek országos pályázatokon is. Nevéhez köthető többek között a gébárti Jurta megtervezése, de aktívan részt vett a tőle nem messze lévő Boldogasszony-kápolna megvalósításában is, mely az eredeti Makovecz-tervek szerint épült fel. Maga az ötlet, hogy a Boldogasszony tiszteletére kápolna létesüljön a Gébárti-tó közelében, dr. Buksa Ildikó pszichiátertől, a Zalai Boldogasszony Alapítvány kuratóriumi elnökétől származik. (Ő szintén részt vett a Lokálpatrióta Klub ülésén.) Szóba került a Göcseji úti temető új ravatalozója, valamint a Dózsa-iskola nemrégiben átadott tornacsarnoka is, melyeket szintén Fülöp Tibor tervezett.

A rendezvény filmvetítéssel folytatódott: az érdeklődők „Látomástól a megvalósulásig” címmel, betekintést nyerhettek a gébárti Boldogasszony-kápolna felépítésének folyamatába.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK