2023.12.06., szerda - MiklósZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csere helyett speciális anyaggal töltik fel

2022. július 20. szerda, 19:43
szerző és fotó: Antal Lívia
Szennyvízcsatorna-felújításba kezd a Zalavíz Zrt. a Mártírok útján és a Petőfi utcában. A nettó 400 millió forintba kerülő beruházás a zalaegerszegi önkormányzat finanszírozásában valósul meg olyan speciális technológiával, amellyel nem kell utat bontani, és a meglévő csatornák is megmaradhatnak.

Szennyvízcsatorna-felújítás kitakarás nélküli technológiával

Arnhoffer András és Somlai Péter

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, tíz éve kezdték meg a szennyvízhálózat felújítását a városban a befogadó szennyvízteleptől indulva. Legutóbb mintegy három éve a Balatoni úton hajtottak végre rekonstrukciót a rendszeren. A mostani beruházás a Mártírok útját és a Petőfi utcát érinti. Itt két főgyűjtő található, amely napi több ezer köbméter szennyvizet fogad a kertvárosi és a landorhegyi városrészekből is, illetve továbbít a belvároson keresztül a telepre. Az indokok között megemlítette, hogy a két utcában lévő csatornák régiek, bármikor beszakadhatnak. Száraz időben a szennyvíz kiszivároghat a talajba, amely a környezet szempontjából nem szerencsés. A nagyobb gond az, és inkább az a jellemző, hogy a csatornába jutó talaj- és csapadékvíz miatt sokkal több mennyiséget kell eljuttatni a telepre, ami a magas villamosenergia-árak mellett csak növeli a költséget.

A hagyományos rekonstrukció közel egy évig tartana a felbontásokkal, cserékkel együtt, ezért a kitakarás nélküli technológia mellett döntöttek, amellyel augusztus végére készek lesznek terveik szerint. A nyár időszakát az iskolaszünet és a szabadságolások miatt választották, de a forgalomkorlátozások így sem kerülhetők el. Emiatt együttműködést és türelmet kérnek a lakosságtól, akiket folyamatosan tájékoztatnak a munkák haladásáról és a forgalomelterelésekről a Zalavíz honlapján és Facebook oldalán, valamint a helyi médiumokban.

A rekonstrukcióval érintett utcák kereszteződése

Arnhoffer András a kitakarás nélküli technológiáról elmondta, hogy egy német gyár gyártja azt az anyagot, ami hűtve érkezik, és amit három napon belül fel kell használni. Az előkészített csatornába húzzák bele ezt a speciális anyagot több szakaszban az aknákon át. Ezután feltöltik forró vízzel az adott szakaszt, amelynek hatására mintegy 24 óra alatt megkeményedik az anyag. Ekkor beküldenek egy szintén német gyártmányú robotot, ami kivágja a bekötéseket, hogy a házaktól beérkezhessen a szennyvíz a csatornába. Így haladnak majd az aknák közötti szakaszokon. Mindeközben a szennyvíz elszállítását szivattyúkkal oldják meg. Ezeknek éjszaka is működnie kell, de maga a technológiai folyamat is megköveteli a nonstop munkát. Minimális zajjal jár mindez, ami miatt szinték kérik a lakosság türelmét. Tapasztalataik és a gyártó ajánlása alapján mintegy száz évre lesz biztosított a szennyvízelvezetés ezzel a technológiával felújított rendszeren keresztül, hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Mártírok útján az uszodánál kezdték meg a szennyvízhálózat rekonstrukcióját, amely 918 méter hosszú szakaszt érint a Rákóczi útig. Ezt követően a Mártírok útja és a Petőfi utca kereszteződéséből indulva végzik el a felújítást a Bíró Márton utcáig tartó 664 méteres szakaszon. A kivitelezés során 76 aknát leszigetelnek a víz ellen, továbbá a megrongálódott fedlapokat is kicserélik, tette hozzá az elhangzottakhoz Somlai Péter, a polgármesteri hivatal közmű- és mélyépítési szakreferense.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK