2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

E-roller bérlés okostelefonnal

2023. április 03. hétfő, 15:50
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A környezetbarát közlekedés jegyében e-roller pontok nyíltak Zalaegerszegen. A jövőben 30 közterületi helyszínen és további 15 magánterületen lehet e-rollereket bérelni.

 Negyvenöt kölcsönzőpont létesült Zalaegerszegen

A részletekről a Dísz téri „fészeknél” (ahogy az üzemeltetők hívják a pontokat) tartott sajtótájékoztatót a városvezetés és a szolgáltató cég képviselője. Balaicz Zoltán polgármester elöljáróban elmondta: a városban már eddig is sokan használtak elektromos rollert, sőt korábban a Bíró Márton utcában egy kölcsönző is működött. Az önkormányzatot a közelmúltban kereste fel a világ egyik vezető e-roller sharing társasága, hogy több megyeszékhely után Zalaegerszegen is kiépítenék a kölcsönzési rendszert.

Az önkormányzat támogatta az ötletet, azt viszont nem szerették volna, hogy a kölcsönzőpontokra vissza nem vitt járgányok szanaszét heverjenek a városban. Ezért olyan megoldásban gondolkodtak, ami arra készteti a kölcsönzőket, hogy használat után mindenképpen adják le a rollereket valamelyik átvételi ponton – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a város a környezettudatos közlekedés népszerűsítése és a gépjárműforgalom részleges kiváltása érdekében döntött úgy, hogy támogatja az e-roller pontok telepítését. Egyelőre három hónapos próbaidőről van szó, ezt követően értékelik az eredményeket, és ha szükséges módosítják az egyes helyszíneken lévő kétkerekű járművek számát.

A kölcsönzés menetéről a szolgáltató cég képviseletében Pongrácz Tamás city manager számolt be. Elhangzott: minden roller egyedi kóddal van ellátva és egy mobiltelefonos applikáció, vagy a járművön lévő QR-kód segítségével használható. Regisztrálni egy 750 forintos keretösszeggel lehet, a rollert 250 forintért lehet „feloldani”, vagyis kivinni a pontról. A használat díja pedig 60 forint percenként. A számláló addig pörög, amíg a bérlő vissza nem viszi a járgányt valamelyik e-roller pontra. A kölcsönzés végén ezt fotóval is dokumentálni kell.  A cég folyamatosan figyeli a rollerek töltöttségi szintjét, így elvileg nem nagyon fordulhat elő, hogy menet közben valamelyik lemerül. Ha ez mégis megtörténik, akkor fél órán belül begyűjtik az adott helyszínről a rollert. Természetesen ilyen esetben a rendszer automatikusan „lezár”, és a fizetés megszakad.

Mivel a KRESZ és a hatályos jogszabályok egyelőre nem ismerik az elektromos roller fogalmát, sokakban felmerül a kérdés, hogy hol és mekkora sebességgel lehet biztonságosan és szabályosan közlekedni vele. A Zalaegerszegen kölcsönözhető rollerek maximum sebessége 22 kilométer/óra. A javaslat az, hogy elsősorban kerékpárúton használjuk őket – fogalmazott a sajtótájékoztatón Soós Szabolcs, a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Az alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy lehetőleg bukósisakban, valamint könyök- és térdvédővel használjuk a rollereket. A legfontosabb pedig a KRESZ ismerete. Amíg a szabályozás folyamatban van, addig a kerékpárosokra érvényes előírások vonatkoznak az e-rollerekre. Bíznak benne, hogy balesetmentesen használják a kétkerekű járműveket a kölcsönzők.

A szolgáltató jelenleg 100 e-rollert helyezett ki a város harminc közterületére (mely után területfoglalási díjat fizenek az önkormányzatnak), de tizenöt magánterületen (cégeknél, üzleteknél) is elérhető a szolgáltatás. Többek között a Dísz téren, a Stadion utcában, a Vizslaparkban, a Deák téren, a skanzennél, a Tourinform Irodánál, az Európa téren, valamint a Landorhegyen és a Kertvárosban is fel lehet venni (és le lehet adni) a rollereket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK